Публикация

Карцином на дебелото черво

Добре е и при най-малките симптоми да се търси специализирана лекарска помощ и да не са прибягва до самолечение


Д-р Божидар Бояджиев е Началник на отделение по хирургия във ВМА-МБАЛ-Плевен, с по-тясна насоченост – колопроктология във всичките й разновидност, доброкачествени и злокачествени заболявания.

Не е тайна,че през последните години все по-често при млади хора се открива карцином на дебелото черво. Не е ясна точната причина за появата на карционом на дебелото черво. Има доста предположения за възникване на етиологията на това заболяване. Сред факторите, които са предпоставка за развитие на рака на дебелото черво е начина на хранене, наследственост и още ред причини, които може би имат отношение. Факт е,че общата заболеваемост от рак на цялото дебело черво бележи бум. Това на свой ред поставя въпроса за профилактиката. Качествена профилактика обаче се прави в богата държава с добра здравна система. За това и повечето от случаите, които ние откриваме и оперираме са в напреднал и доста напреднал стадии, което пък рефлектира върху преживяемостта на пациентите.

Няколко са основните симптома, за да ни наведат на мисълта, че страдаме от това заболяване.

За съжаление рака на правото черво е коварно заболяване, а когато даде симптоми, като кървене и болка обикновено стадият е доста напреднал, за това акцентираха и върху това,че профилактиката е много важна. Едно е карциномът да се хване в начален стадии, друго е да се диагностицира, когато е в трети или четвърти стадии. Това ще рефлектира респективно върху преживяемостта на пациента.

За това най-важно е пациентите да се самонаблюдават и при най-малките алармиращи симптоми да търсят специалист, за да му се направят съответните инструментарни и лабораторни изследвания. Иначе след при диагностицирането и биопсирането, задължително е да се търси квалифицирана лекарска помощ. Годишно в отделението по хирургия на ВМА-МБАЛ-Плевен се оперират около 50 пациента, като възрастта им е различна. Това което ще посъветвам хората е да се наблюдават, а при наличие на някой симптом да се прибягва до самолечение и да се мисли, че всяко едно кървене е свързано с хемороиди.

В отделението по хирургия при ВМА-МБАЛ-Плевен, безотказно се приемат всички обърнали се за помощ пациенти от Плевенска област и страната. Оперативните техники, които се прилага са съобразени с най-новите изисквания и насоки поставени на конгресите по колопроктология и Националното хирургично дружество. Всичко оперирани пациенти задължително се диспансеризират и проследяват в следоперативния период.

Коментари