Публикация

Препоръки на СЗО за превенцията на рак на маточната шийка *

Високата смъртност от рак на шийката на матката може да намалее с до 52% в световен мащаб, чрез приложение на ефективни програми за проследяване и лечение.


Ракът на маточната шийка е вторият най – често разпространен тип рак при жените в света и причинява 7.5% от смъртните случаи при жените, заболели от рак. Само през 2012г. са регистрирани над 270 000 смъртни случая, като 85 % от тях са в по-слабо развитите страни. Ограниченият достъп до ефективни скринингови методи възпрепятства ранното откриване на болестта, което води до високата смъртност в тези страни.

По-голяма част от инфекциите с HPV са безсимптомни и преминават спонтанно. Въпреки това, при персистиращи инфекции с вируса (най-често причинени от 16 и 18 тип) може да възникнат предракови увреждания. Ако не се лекуват своевременно, тези увреждания могат да причинят рак на шийката на матката. Този процес, обикновено, отнема от 15 до 20 години. При определени обстоятелства, обаче (като отслабен имунитет), е възможно рак на шийката да се развие в рамките на 5 до 10 години.

СЗО препоръчва всеобхватен подход за превенция и контрол на рака на шийката на матката. Препоръчителните действия са мултидисциплинарни и обхващат повишаване на информираността, социална мобилизация, ваксиниране, адекватен скрининг и лечение.

Първичната профилактика на заболяването започва с ваксинацията на момичета между 9 и 13 години, преди да е настъпил първият сексуален контакт. Другите превантивни мерки за момичета и момчета включват образователни програми за рисковите фактори, допринасящи за развитието на рак на шийката на матката:

  • ранен първи сексуален контакт
  • множество сексуални партньори
  • тютюнопушене
  • отслабена имунна система

Според доклада на СЗО, съвременните скринингови програми, които са внедрени от развитите държави, откриват предраковите лезии още на етап, на който все още могат да бъдат излекувани. Ранното откриване и терапия намаляват смъртните случаи с близо 80% в тези страни. Профилактиката е изключително важна за откриването на предракови лезии, при жени които нямат никакви симптоми и се чувстват в добро здраве.

Високата смъртност от рак на шийката на матката може да намалее с до 52% в световен мащаб, чрез приложение на ефективни програми за проследяване и лечение.

Има три основни метода за скрининг:

  • цитонамазка или течно базирана цитология
  • HPV тест за откриване на ДНК от високо рискови типове HPV
  • визуален преглед с оцетна киселина – колпоскопия

На жените, които са над 30 години се препоръчва изследване с цитонамазка и HPV тест. Комбинираният подход от двата диагностични метода доказва, с висока ефективност, наличието на ранни промени в шийката на матката. При необходимост от лечение, се препоръчва т.нар. криотерапия (абнормалните клетки се унищожават чрез замразяване). Ако са налице тежки предракови увреждания или рак, се прибягва до хирургично отстраняване, лъчетерапия и/или химиотерапия.

* http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs380/en/

Коментари