Публикация

Пробиотиците пазят и нероденото бебе от атопичен дерматит

Приемани по време на бременност и кърмене от майката, пробиотиците действат профилактично срещу атопичен дерматит при детето - показва изследване на италиански учени


Пробиотиците, приемани от бременни жени и кърмещи майки, са много добра профилактика срещу атопичен дерматит при децата, твърдят италиански учени. Резултатите от тяхното изследване бяха изнесени на годишния конгрес на Американската колегия по алергии, астма и имунология.

Учени от детската болница „Бамбино Гезу“ в Рим проследили влиянието на пробиотиците, приемани от бременни и кърмещи жени, върху здравето на потомството им. Анализът на резултатите от 29 изследвания показал, че рискът от екзема се понижава с 16% за 6-месечния период на наблюдение. А заболеваемостта от атопичен дерматит е намаляла от 20% до 25% при децата, чиито майки са приемали пробиотици, когато са били бременни или са кърмели децата си. Според учените най-добър ефект се постига, когато пробиотиците се приемат както по време на бременност, така и след раждането.

Специалисти от Американската гастроентерологична асоциация споделиха, че все още липсват достатъчно данни кой точно пробиотик оказва най-благотворно влияние върху поколенията, но засега най-добри резултати са показали препаратите, съдържащи Lactobacillus и Bifidobacterium.

Източник: medlinks.ru

Коментари

_______