Публикация

Профилактика на полово-предаваните болести

Как да използваме правилно презерватива


Профилактика на полово-предаваните болести

Съществуват няколко начина за профилактика на полово-предаваните инфекции:

Използване на предпазни средства – презерватив, диафрагма, спермицидни средстваa. Презерватив или диафрагма
Използването на предпазни средства при сексуален контакт намалява значително възможността за инфектиране с полово-предавана болест. Презервативът е едно от средствата, които намаляват значително възможността за заразяване с бактериални и гъбични инфекции – гонорея, хламидиална полово-предавана инфекция, трихомоназа, микоплазмена инфекция, кандида и др. Използването на презерватив не предпазва напълно от възможността за инфектиране с генитален херпес, човешки папиломен вирус и сифилис. Когато решите да се предпазвате с презерватив, не забравяйте, че е необходимо защитното средство да бъде прилагано, независимо дали практикувате вагинален, анален или орален секс.b. Спермицидни средства
Спермицидите са вещества, които се нанасят в гениталната зона (под форма на крем, пяна, гел или лубрикант) преди сексуален акт и намаляват подвижността или унищожават сперматозоидите. От една страна те намаляват възможността за забременяване след полов акт, а от друга потискат размножаването на някои бактерии и вируси. Така тези вещества са начин за профилактика и на някои полово-предавани инфекции, който не гарантира 100% защита.

Моногамни сексуални контакти
В случай, че имате сексуални контакти само с един партньор и двамата сте моногамни, възможността да се инфектирате с полово-предавана инфекция е изключително нисък

Сексуално въздържание
Единственият сигурен начин да не се инфектирате с полово-предавана болест е да се въздържате от сексуални контакти. Пълното въздържание гарантира напълно невъзможност да бъдете инфектирани.

http://dermasofia.revolutiontechnologies.net/uploaded_files/image/profilactika2(1).jpgКак да използвам презерватив?

Запомни, че правилно поставеният презерватив може да предпази теб и сексуалните ти партньори от полово-предавани инфекции, ХИВ и нежелана бременност.

Обикновено причината за скъсване на презерватива е неправилното му използване. Ето някои съвети, които е добре да бъдат спазвани за да си осигуриш безопасен секс.

Какво да правя:

 • Използвай нов презерватив при всеки полов акт.
 • При повтаряне на половия акт използвай нов презерватив.
 • При скъсване на презерватива по време на полов контакт прекъсни акта и постави нов презерватив.
 • Отваряй презервативите с ръце, а не със зъби, нокти или остри предмети, които могат да ги увредят.
 • Не използвай презервативи с изтекъл срок на годност или с увредена опаковка. Преди поставяне на презерватива се увери, че срока на годност не е изтекъл и, че върху опаковката на презерватива има знак за качество.
 • Използвай само латексови или полиуретанови презервативи.
 • Съхранявай презервативите на сухо и хладно място, не ги носи в джобовете си, близо до тялото, защото от телесната температура с времето могат да се увредят.
 • Поставяй презерватив само на еректирал (твърд) полов член преди какъвто и да е контакт с гениталиите на партньорите.
 • Изпразни въздуха от резервоара на презерватива преди да го развиеш по еректиралия член. Това ще остави свободно място, където да попадне спермата.
 • Придържай презерватива в основата преди да го отстраниш от члена след завършване на половия акт.
 • Изхвърли презерватива след като си го използвал веднъж. Преди да го хвърлиш в кофата, го завържи, за да не се разсипе събраната в него семенна течност.
 • При употреба на латексови презервативи можеш да използваш овлажнител, за да намалиш триенето и риска от скъсване на презерватива.
 • Единственото средство, което можеш да използваш като овлажнител при употреба на латексов презерватив е специално създаден за целта лубрикант на водна основа.

  Какво да не правя:

 • Не използвай презерватив с изтекъл срок на годност. Внимателно провери до кога е годен за използване. Старите презервативи могат да са сухи, с намалена здравина и плътност и могат да се скъсат по-лесно.
 • Не развивай презерватива преди да го поставиш върху еректиралия член.
 • Не оставяй презерватива на топло място – например в портфейла си или в колата.
 • Не използвай лубриканти на маслена основа като олио, масло, крем за ръце или вазелин, когато използваш латексов презерватив. Маслото бързо разрушава латекса и може да предизвика скъсване на презерватива. Единственото средство, което гарантира запазването целостта и здравината на презерватива и улеснява половия акт е овлажнител на водна основа.

  Единствено правилно поставеният презерватив ти гарантира безопасен секс. Той предпазва теб и партньора ти от бременност и  полово-предаваните-кандидоза, бактериална вагиноза, хламидия,водеща до стерилитет, генитален херпес,който може да предизвика рак на маточната шийка, ХИВ/СПИН ,хепатит Б.

Коментари