Публикация

"МИКРОРАЖДАНЕ" документален филм

Документалният филм "Микрораждане" можете да гледате в Пловдив на 26-ти януари, понеделник, от 16:00 часа в зала "Талантино" на ул. "Парчевич" №2. Организатори на прожекцията в гр. Пловдив са Алианс на българските акушерки и Център за бременни жени към фондация „Приятелство“.


Microbirth е нов 60 минутен документален филм, който разглежда раждането по един изцяло нов начин - през обектива на микроскопа.
Филмът изследва най-новите научни изследвания в област...та на микроскопичните събитията, които се случват по време или веднага след раждането.
Две невероятни събития се случват по време на раждането. Налице очевидно е основното събитие - появата на едно ново човешко същество в света.
Но тогава, по време на раждането и едновременно с него се случва и още едно решаващо събитие, което не се вижда с невъоръжено око, едно събитие, което би могло да определи здравето на бебето за целият му живот. Това е посяването на бебето с Микробиом - Човешкия микробиом се състои от микробите, както и техните гени и геноми, които живеят в и върху човешкото тяло.
Учените откриват колко важни са тези местни микроби за нашето здраве и благосъстояние, по-специално по отношение на ролите, които играят в поддържането на имунната ни система, като допринася за смилането на храната ни, и действат като първа линия на защита срещу патогени.
http://www.actionbioscience.org/g…/the_human_microbiome.html
С растежа на плода в утробата на майката, той се развива в почти стерилна среда разчитайки на майката за защита. Но когато бебето се появи, то навлиза в света на бактериите и, някои от които патогенни, но някои от тях - добри.
В дните преди раждането, специфични видове добри бактерии мигрират до ключови места в тялото на майката и се прехвърлят на бебето по време и веднага след раждането чрез родилния канал, непосредственият контакт кожа-до-кожа и кърменето.
Ролята на тези добри бактерии е да се обучат човешките клетки на бебето да правят разлика между "приятелски " настроените бактерии и тези, които са "врагове".
Така неговата имунна система може да се пребори с атаките от патогени.
Този процес развива имунната система на бебето и помага да предпазите бебето от болест, за целия му жизнен цикъл.
Най-новите научни изследвания сочат, че ако бебето не е заселено с бактериите на майката при раждането, след това неговият Микробиом е непълен.
По думите на проф. Rodney R Dietert, професор по Имунотоксикологгия в университета в Корнуел в такава ситуация имунната система на бебето никога не може да се развие до пълния си потенциал и го оставя с повишен риск от развитие на едно или повече сериозни заболявания по-късно в живота му.
Откриването на микробиома е вълнуващ момент в човешката история.
Тази завладяваща, съвсем нова наука посочва, че ако се намесваме в естествените процеси на раждането или ги пропускаме изобщо, това може да има опустошителни последици за дългосрочното здраве на нашите деца.
И всичко започва с раждането!

Организатори на прожекцията в гр. Пловдив са Алианс на българските акушерки и
Център за бременни жени към фондация „Приятелство“.

Правата за филма бяха предоставени на Алианс на българските акушерки, а превода стана възможен благодарение на доброволният труд на Меги Делчева и Милена Дянкова.

Филмът "Микрораждане" бе излъчен за първи път у нас по време на  Академия за акушерки през м. ноември 2014г. във Велико Търново.


Вход – 2 лева
За повече информация 0888895026

Коментари