Публикация

След 70 - силни срещу старческата слабост


С напредването на възрастта човек става все по-разсеян. Спортът е една от възможностите да запазим мозъка си свеж. Лекарите са категорични, че физическата активност през деня е пряко свързана с очакваната продължителност и качеството на живот.

Ето какви промени настъпват в тялото на хората над 70-годишна възраст:

• Мозък. Спортът поддържа паметта свежа, тъй като при движение медиаторите в мозъка се обменят по-добре и действат срещу калциране на съдовете. Тренировките забавят процеса на стареене на мозъка и могат да предпазят от деменция. Жени и мъже над 65-годишна възраст боледуват по-рядко от алцхаймер, ако са спортували най-малко 10 до 30 минути седмично.

• Координация. Спортът подобрява координацията и така предпазва от наранявания. Спортуващите възрастни обикновено падат по-леко в сравнение с техните мързеливи набори. И се възстановяват по-бързо при счупвания.

• Кости. С възрастта плътността им намалява. Това рядко се дължи на липса на калций или магнезий, а по-скоро на обездвижване и недостатъчно натоварване на скелетния апарат.

• Сърдечно-съдова система. С възрастта сърдечната дейност и функцията на кръвоносните съдове намаляват, последните губят гъвкавостта си. Спортът обаче поддържа сърцето и съдовете така, че те работят като при по-младите хора.

• Мускули. До 80-годишна възраст човек губи от 20 до 40% от мускулната си маса. При болни или хора на легло процентът може да е и по-висок. Но дори и при 90-годишните т.нар. сакропения (загуба на мускулна маса поради липса на движение) е обратима с подходящи тренировки.

А как да тренират правилно пенсионерите?

Проучвания опровергават твърдението, че при възрастните силовите тренировки натоварват сърдечно-съдовата система, защото повишават кръвното налягане.
Заради влошената координация при хората над 70 години е необходим добър уред за тренировка. По-добре е да се използват окачените щанги, които предпазват от лоша поза, отколкото свободните. От значение са съответните почивки между отделните компоненти на тренировката и разумният избор на тежести.

Коментари