Публикация

10% от възрастното населението страда от обструктивна сънна апнея

Обструктивната сънна апнея е лечима и в Стара Загора


Обструктивната сънна апнея засяга около 10% от възрастното население. Най-честите признаци и оплаквания на обструктивната сънна апнея са: липса на бодрост сутрин при събуждане, сънливост и по-бърза умора през деня, често събуждане за уриниране през нощта, недостиг на въздух и задушаване, силно и накъсано хъркане с паузи на спиране на дишането по време на сън. Най-често симптомите регистрира партньорът. Пациентът скоро започва да се оплаква от сутрешно главоболие, намалена концентрация на вниманието, нарушения на паметта и снижена работоспособност. Често заради неразпозната обструктивна сънна апнея се проявяват усложнения като нововъзникнала или трудно поддаваща се на лечение артериална хипертония, сърдечна аритмия, сърдечна недостатъчност, захарен диабет или неповлияваща се от лечението депресия.

Рискът от изброените тежки заболявания, включително втори тип захарен диабет, деменция или инсулти, се повишават от 2 до 4 пъти при страдащите от сънна апнея. Много често заспиването по време на шофиране се дължи на това страдание.

Ранното откриване посредством скрининг сред възрастното население и ефективното й лечение може да предотврати сериозните усложнения от заболявания на мозъка, сърцето и въглехидратния метаболизъм. Веднъж установена, обструктивната сънна апнея трябва да бъде лекувана и проследявана от лекуващия лекар с цел подобряване на общия здравословен статус на пациентите.

Най-широко използваният метод за лечение на обструктивната сънна апнея е прилагането по време на сън на апарат, който постоянно подава въздух под налягане за осигуряване на отворени горни дихателни пътища. По този начин се доставя достатъчно кислород до всички жизнено важни органи, като мозък и сърце. Подобрява се качеството на съня и изчезва нуждата от сън през деня, подобрява се концентрацията на вниманието, паметта и настроението, изчезват сутрешната умора и главоболие.Този метод е много ефективен и, освен че осигурява спокоен и отморяващ сън, подобрява някои сърдечносъдови, мозъчносъдови и метаболитни заболявания, като намалява честотата на фаталните и нефаталните сърдечно-съдови инциденти, намалява честотата на сърдечните аритмии, подобрява нивото на кръвната захар и инсулиновата резистентност и отговора към инсулин, като по този начин подобрява контрола на захарния диабет, понижава смъртността при болните с исхемични инсулти. Допълнителни благоприятни въздействия има и върху намаляване на травматизма, особено автотранспортния.

Обструктивната сънна апнея е лечима и в Стара Загора

.

Коментари