Публикация

Позитивните стимули за общопрактикуващите лекари ще сложат край на уравниловката сред тях

Идеята на здравния министър д-р Петър Москов е добра, ще гарантира по-справедливо оценяване на фамилните доктори и за по-добро разпределение на средствата в първичната помощ


Идеята на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за позитивно стимулиране на общопрактикуващите лекари е добра. Лично от него знам, че ще бъде заделена определена сума в бюджета на Министерството на здравеопазването, която ще се разпределя в края на годината като стимул за семейните лекари по определени критерии, които все още не са известни.

От старта на реформата досега всички медици непрекъснато недоволстват, че няма позитивни стимули, за да работят по-добре. Колегията не приема, че системата се крепи само на принудата – наказания, глоби, санкции. Не са съгласни и с уравниловката в здравната сфера – всички получават една и съща сума за различно по качество на работа.

И ако искат промяната да се случи, смятам, че идеята на министъра е добра, поне като първа стъпка. Все пак отнякъде трябва да се започне. Намерението за внедряване на оценъчна система и материални стимули могат да създадат условия за по-справедливо оценяване на фамилните доктори и за по-добро разпределение на средствата в първичната помощ. Министърът е решил, че това е инструмент за стимулиране на системата.

Лично моето мнение е, че стимулите не биха могли да доведат до разцепление в гилдията. Досега точно заради страха от конфликти не се въвеждат индивидуалните оценки. Предпочитаме уравниловката пред скандалите помежду си, тъй като търканията в системата са достатъчно много.

Доколкото знам в момента на националния консултант по „Обща медицина“ доц. Арман Постаджиян е възложено да разработи програмата за оценка на личните лекари. На базата на това ще се определя размерът на бонусите и хората, които ще ги получават.

" }-->

Коментари