Публикация

5 бременни с рак на маточната шийка са открити за 3 г. в "Майчин дом"

Преди дни спасиха родилка с рядко усложнение и бебето й


5 бременни с рак на шийката на матката приехме в последните 3 г. в "Майчин дом", съобщи проф. д-р Стоимен Иванов, шеф на Клиниката по рискова бременност. Става дума за жени между петия и седмия месец. При АГ преглед и нормално проследяване на бременността това не може да се пропусне, категоричен е специалистът.

В "Майчин дом" лежат за задържане и раждат най-тежките случаи от цялата страна. Заради занемарената профилактика парадоксите се увеличавали. Така например на кръвното на жена, която от дете била  на постоянна терапия заради високо кръвно, по време на бременността й било измерено една 2 пъти, разказа проф. Иванов. Това изложило на риск не само нея, но и бебето. По принцип в такава ситуация възниквала опасност плодът да остане недоразвит. 

 Той разказа и за рядък случай на усложение, в който родилката и бебето й едва били спасени. Плацентата на бременната била разположена нетипично пред главата на бебето и почти в маточната шийка. Това предизвикало кръвоизлив.

Плацентата е връзката между майката и бебето. Когато се позиционира необичайно, блокира родилните пътища и се налага секцио, обясно той. Въпреки това обаче рисковете остават. Когато се случи плацентата да прорасне в долната част на матката, дори при оперативно изваждане на бебето се "отварят" кръвоносните съдове. Въпреки напредъка на медицината и усилията на екипа в родилната зала, те невинаги може да се затворят. За щастие спасихме жената, но се наложи да отстраним безконтролно кървящия орган, обясни проф. Иванов.

Коментари