Публикация

Доц. Д. Райков: Плоскостъпието е лечимо, кривите крачета са до време

Детето прохожда и стъпва накриво. Крачетата му са обърнати навътре или пък навън, ходилата изглеждат плоски. Тези състояния пораждат сериозни тревоги в родителите, които често са неоснователни.


Детето прохожда и стъпва накриво. Крачетата му са обърнати навътре или пък навън, ходилата изглеждат плоски. Тези състояния пораждат сериозни тревоги в родителите: Ще остане ли детето кривокрако, ще продължи ли да ходи като маймунче и т.н. Все тревожни въпроси с не будещи тревога отговори.
Обикновено причината за тези състояния се търси в наследствеността, родителите смятат, че ако някой от рода е бил с криви крака, то непременно и собственото им дете ще наследи този белег.
Истината е, че факторът, който се наследява е т.нар. фамилна ставна халтавост. Това е особеност в структурата на съединителната тъкан (сухожилия и ставни връзки), която определя свръхеластичността на скелета като цяло. По тази причина ходилата, поели натоварването на тялото, започват да приличат на плоски. Това не е заболяване, а особеност на близо 30% от хората от бялата раса.

Всички болестни изкривявания се повлияват медикаментозно, но предимно оперативно, чрез различни видове костни операции, изправящи и поддържащи оста на изкривената сокт. Най-добрата възраст за тези коригиращи оперативни интервенции е от 6 до 16 години.

Ето и цялата публикация, която продължава да предизвиква сериозен интерес от родителите:

http://vnews.bg/news/20257

Коментари

Здравейте проф.Райков.Много опити правих за връзка с вас.Моля ви за преглед за дати 5,12 или 6,12 -платен.Предстои ми оперативно лечение-Моят мобилен телефон е 0896679925.Спокойна вечер.Мариана Ангелова.