Публикация

Доц. Димитър Райков: Луксацията е лечима, ако се открие до 3-ия месец

Едно от най-често срещаните отклонения е дисплазията на тазобедрената става или т.нар. луксация. Най-успешният метод за отркиване навреме на проблема е ултразвуковото изследване.


ЛУКСАЦИЯТА СЕ БОРИ С ПРОФИЛАКТИКА
През последните  над 10 години ортопедите във Варна упорито се опитват да наложат ултразвуковите изследвания на тазобедрените стави на новородените бебета като най-сигурен метод за ранно откриване и навременно лечение след това на дисплазията на тазобедрените стави или т.нар. луксация. Благодарение на това намалява броя на децата, които стигат до най-тежката форма на лечение на това заболяване – операцията. По последни данни, на оперативно лечение се подлагат около 10 деца годишно на територията на областта, докато преди 10 години броят им е бил 2-3 пъти повече. Въпреки това обаче Варна изостава в сравнение с големите европейски градове в Австрия, Германия, Чехия, където на оперативно лечение се подлагат само бебета на емигранти, тъй като 100 процента от децата на местното население са обхванати от скрининговата програма за ултразвуково изследване на ставите.
За съжаление във Варна специалистите са малко и само три центъра в града предлагат такова изследване. „Заслуга“ то да бъде все още не достатъчно популярно сред младите майки е и фактът, че не се покрива от здравната каса и много малко от семейните лекари насочват децата към специалист.

Какво представлява ултразвуковото изследване

Целта на ултразвуковото изследване е оглед на анатомичната структура на тазобедрената става на бебето, за да се изключат възможните отклонения, настъпили вътреутробно, по време или рано след раждането. Едно от най-често срещаните отклонения е дисплазията на тазобедрената става или т.нар. луксация. Тя представлява сериозен проблем и във Варна се среща при 14 на 1000 бебета. Процентът е сравнително нисък в сравнение с ендемичните райони, които в България са места с предимно мюсюлманско население и ограничени популати с близкородствени бракове – Лудогорието и Родопите. В някои от населените места в тези райони честотата на луксацията сред бебетата е 100 на 1000.
Ултразвукът е отличен и безвреден метод за оглеждане и ранно откриване на отклонения в бебешката тазобедрена става, който помага на специалистите за ранно овладяване на проблема. Така се гарантира излекуване чрез прилагане на елементарни и щадящи бебето методи.
Кога да прегледаме бебето
В границите на първия месец след раждането се прави задължителен преглед на „рисковите“ деца. Това са бебетата, които са били със седалищно предлежание преди раждането. Задължителен е и ранният преглед при двуплодни и повече плодни бременности, както и при първескини със стегната маточна мускулатура (предимно спортистки). Задължителен преглед следва да се направи и в случаите, в които има наследствено обременяване.
При останалите бебета задължителното минаване на преглед с ултразвук е около 3-ия месец след раждането.
Как да избегнем луксацията
Препоръчително е поддържането на бедрата на бебето в разкрачен вид (жабешка поза), както и допълнително прилагане на гимнастики, които да засилят това разкрачване. За да гарантирате стройни крака на детето, е препоръчително след третия месец носенето в кенгуру или на хълбок.
Симптоми при луксация
Симптомите обикновено се преценяват от педиатър, но има някои тревожни белези, които могат да бъдат разчетени и от родителите в домашни условия. Всеки един от тях е достатъчен повод дететео да се заведе на специалист, който да потвърди или изключи диагнозата.
Тревожен белег за проблем в тазобедрената става е забелязано ограничаване на разкрачването на едното или двете бедра на бебето. Повод за консулт със специалист е, ако отвеждането на крачето встрани е под 70 градуса спрямо привидна вертикала на тялото.
Сериозен повод за преглед е и забелязано скъсяване или завъртане на крачето, когато е в покой.
Един от най-често разпознаваните белези за проблем, който и лекари и родители отчитат, са различните бедрени гънки. Той не е определящ, но при откриването на тъкав симптом е добре да се посети специалист, за да се изчистят на 100 процента съмненията за заболяване.
Повиването е престъпление

Повиването трябва да бъде обявено за престъпление поради изключително вредния ефект върху крехките стави на бебето. То е причина за изкълчването на иначе нормалната при раждането става. То е основна причина и за луксациите в ендемичните райони, където тази остаряла практика продължава да битува.
Методи за лечение на луксацията
При ранно откриване на диагнозата – веднага след раждането до третия месец, се препоръчва носенето на т.нар. ортопедични гащи, а при по-леките случаи просто използването на двоен памперс или прилагането на подходяща гимнастика.

След 6-ия – 8-ия месец лечението се усложнява и изисква продължителност минимум 3-6 месеца и използването на не толкова леки методи. В тези случаи се налага ползването на ортопедични колани (стремена), гипсови имобилизации и др.

Дори и при прилагането на тези методи обаче излекуването не винаги е сигурно и се налага оперативно лечение със също толкова неясна прогноза.

Коментари