Публикация

Грипът идва с главоболие и висока температура

Грипът идва с главоболие и висока температура

Подходящи за болката и температурата са нестероидни противовъзпалителни средства

 

С д-р Ася Илиева - общопрактикуващ лекар, разговаря Георги Георгиев

- Д-р Илиева, по какво се различават грипът и обикновените настинки?

- Хората често не се правят разлика между грип и обикновените простудни заболявания. Грипът е остро заразно заболяване, което се появява изолирано, епидемично или пандемично. Причинява се от няколко вида вируси от групите А, В и С. При грип, най-често се засягат дихателните пътища, а в не редки случаи усложненията могат да засегнат ставите, сърцето или други органи и системи. Заразата се предава по въздушно капков-път – чрез кихане, кашляне, говор, като вирусите могат да останат живи седмици наред. Развитието на заболяването се благоприятства от простудни заболявания, отслабен имунитет и най-вече контактна среда.

 

Инкубационният период на грипа е от един до пет дни. Това означава, че след контакт с болен има вероятност да се разболеем в рамките на този период. Обикновено започва остро, с висока температура, силно главоболие в областта на челото и околоочните ябълки. Характерни са още гадене, повръщане, диария, суха и дрезгава кашлица, болки в ставите и мускулите, които не се наблюдават при обикновените настинки.

 

Заболяването протича с висока температура през първите дни на инфекцията. Обикновено при нея се наблюдават два пика – след първоначалното повишаване се наблюдава спад, а после повторно покачване. Обилната хрема не е характерна за грипа.

През тази години у нас ще бъде разпространен щамът Швейцария, който не е срещан предишни години в страната и не фигурира в противогрипната ваксина. Наблюденията показват, че епидемиите от грип А и В се редуват през 2-3 години.

- Много често пациентите прибягват до самолечение…

- По-време на грипните епидемии най-сериозно са застрашени малките деца, възрастните хора и хронично болните. При тези контингенти лечението трябва да започне възможно най-бързо. За съжаление у нас е масова практика пациентите да се лекуват сами вкъщи, без да се посъветват с лекар. Подобно поведение обаче може да доведе до много сериозни усложнения.

- Какви усложнения?

- Най-често това са пневмония, ларингобронхит, фарингит, бронхит, астма, енцефалит, миокардит и бъбречни увреждания.

 

 

- Как се лекува грипът?

- При първите симптоми най-важното е пациентът да бъде изолиран в отделно помещение, за да не разпространява вируса. Необходимо e болният да си почива, да приема много течности и да проведе лечение. Подходящи за болката и температурата са нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен. Парацетамол също може да се приема, но той има по-ограничено действие. Ацетилсалициловата киселина, от друга страна, не е препоръчителна при малки деца, защото може да предизвика чернодробни и мозъчни увреждания – синдром на Рей. Необходимо е да бъдат приемани и препарати за кашлицата. Основното лечение обаче е с противовирусни препарати като римантадин хидрохлорид или невраминидазни инхибитори, които е добре да се вземат още в началото на инфекцията – не по-късно от втория ден от появата на симптомите. Антибиотично лечение се прилага само при възникване на бактериални усложнения.

- Каква профилактика се препоръчва?

- Използването на предпазни маски е препоръчително , но е със сравнително нисък протективен ефект. Задължително е те да се сменят често - поне на всеки час. Друга профилактична мярка е да се приемат комплексни витамини и да се спазва необходимата хигиена. Ваксинопрофилактиката, която се препоръчва от СЗО за сезонния грип, трябва да бъде проведена още през есента. Причината е, че ваксините започват да действат 3-4 седмици след поставянето им. Ако през това време човек се зарази, ефект от нея няма да има.

 

Противовирусните препарати също могат да бъдат използвани с профилактична цел. Така например, ако в семейството има болен, останалите членове могат да приемат римантадин хидрохлорид по определена схема. Важно е да се отбележи, че ако римантадин хидрохлорид се използва като противовирусно средства, не е добре да се съчетава с парацетамол, тъй като силно понижава действието му. Най-подходяща е комбинацията с ибупрофен.

 

 

Долорен - промоция

 

 

 

Коментари

Браво!Отлична презентация на тема -Грип!Приемете моите адмирации!С поздрав;Доктор Людмила Костова-Враца