Публикация

Важно лекарство за епилепсия изтеглено от пазара

Съобщението е публикувано на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата


Важно лекарство за епилепсия - ривотрил, бе окончателно изтеглено от българския пазар в края на 2014 г. Това съобщава на сайта си Изпълнителната агенция по лекарствата. Производителят - компанията „Рош“ предупреди регулаторните органи за това още преди 18 месеца, както е по закон. Сега много пациенти с епилепсия се чудят откъде да си набавят необходимите лекарства, тъй като в момента на българския пазар няма друг медикамент аналог на ривотрил. 

Няма официален коментар каква е причината за изтеглянето. Според запознати обаче става дума за стар проблем, посочван многократно от различни фармацевтични компании - българската нормативна уредба налага прекален ценови натиск и в един момент дистрибуцията на определени медикаменти става икономически неизгодна. Заради механизма за рефериране на цените, тази на ривотрил паднала от около 6 лв. на 3 лв., но в крайна сметка доведе до изчезването му от пазара. 

В момента пациентите, за които той е единственото възможно лечение, се чудят как да си набавят хапчетата, за да не прекъсват лечението. Принудени са да си го внасят с куфарна търговия от Румъния, макар че най-вероятно и там препаратът скоро ще бъде изтеглен от пазара.

От Изпълнителната агенция по лекарствата уточняват, че в момента няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт със същото международно непатентно име(Clonazepam). Все пак има светлинка в тунела - през месец август 2014 г. в ИАЛ е постъпила документация за разрешаване за употреба на генеричен лекарствен продукт. Процедурата е в ход и след отстраняване на направените забележки от страна на заявителя ще приключи в законоустановените срокове – края на месец февруари.

От агенцията съветват пациентите да потърсят при лекуващия си специалист алтернатива на липсващото лекарство в съответствие с Националния консенсус за лечение и диагностика на епилепсия и с наличните в България лекарствени продукти. Ето и списък на разрешени за употреба лекарствени продукти, принадлежащи към групата на антиепилептиците, които са включени в Позитивния лекарствен списък и които по преценка на лекуващия лекар биха могли да бъдат терапевтични алтернативи.

Прикачени файлове

Алтернативни препарати за лечение на епилепсия, регистрирани в България

Коментари