Публикация

Д-р Даниела Грозева: Бенка над 0,5 см може да е опасна


Д-р Даниела Грозева, дм завършва медицина през 2006 г. в Медицински Университет – София. Има призната специалност по Дерматология и венерология от декември 2012 год. Защитила е образователна и научна степен Доктор по кожни и венерически болести в областта на атопичния дерматит.

Член е на Български Лекарски Съюз (БЛС), Българското Дерматологично Дружество(БДД), член на Европейската Академия по Дерматология и Венерология (EADV).

Има признати сертификати в областта на Естетичната дерматология за химичен пилинг, поставяне на ботокс, поставяне на филъри с хиалуронова киселина, мезотерапия.

Участията и в български и световни конгреси и форуми са над 20 и над 10 научни публикации.

Специализирала е в Мелбърн, Австралия. Носител е на Michael Hornstein Memorial Scholarship на Европейската Академия по Дерматология и Венерология (ЕADV) за 2011 год. От 2007 год. работи в областта на Естетичната дерматология и медицинската козметика. А от февруари 2013 год. е асистент към Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“, Русенски университет „Ангел Кънчев“. От юни 2013 год. e Главен асистент към Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

-Д-р Грозева, как да се грижим за кожата си, за да запазим добрия й вид?

- Кожата е най-големият орган и както всичко друго и тя изисква грижи. И през летния, и през зимния сезон трябва да се използват адекватни средства за почистването й, съобразени с типа кожа. За сухата кожа има миещи продукти, които се наричат емолиенти, приличат на кремове, измиват се, но са подходящи за основа, тъй като хидратират и предпазват кожата.

Лятото също трябва да използваме защитни кремове. Желателно е те да са с висок фактор – 50 например. През зимните месеци използваният фактор може да е до 30, но на планина или когато просто навън натрупа сняг, трябва да се внимава, защото снегът отразява до 80 % от слънчевата светлина. Освен това индексът за UV лъчите е по-висок заради надморската височина.

Сухата кожа обикновено страда повече от мазната, през зимата тя още лесно се изсушава. Това предизвиква дразнения, парене, сърбеж и е необходимо с козметични средства да се балансира във водно-липидната мантия.

Обикновено зимните заболявания на кожата са свързани с понижения метаболизъм на кожата заради температурните промени. Различни са кожните проблеми и според възрастта. За хората в по-млада възраст е характерно акнето, а при по-възрастните – проблемите, свързани със сухотата заради загубата на мастни жлези. Пример затова са невродермитните проблеми. При диабет също е възможно човек да има неприятности с кожата. Заради високата кръвна захар се получават кожни гъбични инфекции.

Криотерапията лекува заразени тъкани, доброкачествени и злокачествени образувания, обяснява дерматологът.

Криотерапията лекува заразени тъкани, доброкачествени и злокачествени образувания, обяснява дерматологът.

-Какво трябва да правят диабетиците, за да не стигат до сериозни кожни проблеми?

Когато се контролира захарната болест, е по-вероятно да не се появят гъбични заболявания, но все пак всичко зависи от pH-то на кожата. Пиенето на вода например няма да навреди на човека, даже напротив – така ще се засили метаболизма на цялото тяло. От там ще се подобри и състоянието на цялото тяло и на кожата.

Трябва да се избягват и агресивни фактори като тютюнопушенето, защото тютюневият дим първо опира до кожата на лицето. Появяват се фини бръчици, тонусът се загубва с течение на годините. Трябва да се спазват малко по-здравословни навици.

-Най-често срещаните кожни заболявания при пушачите?

Не може да се направи генерално заключение, но тютюнопушенето вреди освен на вътрешните органи и на кожата. Пушачите обикновено имат друг вид на кожата- увеличени радиерни бръчки, които са свързани пряко с пушенето, тъй нар. „слънце“ около устата. Терминът е известен като “цигарена кожа”.

- Най-често срещаните кожни заболявания кои са?

Повечето зависят от сезона. Лятото например, когато хората се разсъблекат- не носят много дрехи и чорапи, се появяват гъбичните инфекции по ноктите на краката. Това, че човек ги забелязва тогава, не значи, че те не са се появили по-рано. Просто когато кракът е затворен, не се обръща чак толкова голямо внимение. При кожните болести откриването на проблема е по-лесно, защото нещата се виждат. А когато заболяването е видимо, хората по-лесно могат да си обърнат внимание и да потърсят помощ.

-Понякога обаче кожните проблеми са следствие от някакво вътрешно заболяване?

Както казах и в началото, кожата е най-големият орган в човешкото тяло и затова, когато има вътрешен проблем, е нормално той да се отрази на кожата. Тя е огледало на вътрешните органи.

-Да поговорим за меланомите и кожните ракови заболявания?

През последните години има увеличение на меланомите, но положителното в цялата история е, че има и информираност. Хората свикнаха, че когато имат някоя бенка, би трябвало да отидат на дерматолог. Специалистът веднага може да погледне образуванието на кожния дерматоскоп- вид микроскоп, който увеличава проблемното място до 10 пъти. Всеки колега има определени критерии, по които може да разпознае образуванието, да прецени дали тази бенка е лоша или не.

- А кога една бенка се смята за опасна и трябва да се премахне?

Когато образуванието е повече от половин сантиметър, когато има някаква промяна в него или то е на места, където има чести дразнения. Понякого честото дразнене може да предизвика израждане в нещо лошо. Ето защо е хубаво да се внимава, когато слагаме сутиен или колан, те да не закачат такива места.

- А опасни ли са червените петънца, които се появяат по кожата на човек?

Не, не са. Тези червени петънца могат да се появяват през целия живот на човека. Те всъщност представляват съдово изменение на кожното кръвообръщение.

-Какво е химически пилинг и при какви случаи се използва?

Всъщност има два вида – лечебен и естетичен химичен пилинг. В основата си се използва с лечебна цел – за намаляване на възпалителните промени при акне или за редуциране на белезите, оставащи след преминаване на активната фаза на заболяването. Когато се ползва с естетична цел, се редуцират фините линии и бръчки, размерите на порите и тъмните петна по кожата на лицето и ръцете, както и дълбочината на белезите след акне или шарка. Нанася се химичен слой от различни киселини, които оказват значително въздействие върху структурата и вида й. Целта на тази процедура е подобряване вида на кожата чрез отстраняване на увредените горни слоеве на емидермиса. Това предизвиква обновление. Такава процедура може да се прави на две седмици или един път в месеца. Основно се прилага върху лицето, но е възможно и върху шията, ръцете и когато има проблеми човек по гърба – там също.

- Какво е криотерапията и за какво се използва?

Криотерапията наричана още cryosurgery, тя е минимално инвазивно лечение, което използва „замразяването” като метод, за да замрази или унищожи заразените тъкани, включително и доброкачествени и злокачествени ракови клетки. При този вид терапия за замразяване на заразените клетки извън или вътре в тялото се използва течен азот или аргон. Температурата на замразяване е минус 196 градуса. Създава се локално – възпалителна реакция, след което самото възпаление се прибира и отпада като коричка. Лекарите използват техники като ултразвук, компютърна томография (CT) или магнитен резонанс (MR), за да помогнат процеса на замразяване на лекуваните клетки, разположени във вътрешността на тялото.

-А какви са проблемите във венерологията?

-Проблемите са всякакви –гъбични инфекции, вирусни заболявания, кондиломи.

- Какво са кондиломите?

Те са на базата на човешкия папиломен вирус. Обикновено се виждат с просто око, ако са по външните гениталии, а ако са по вътрешните, особено при жените, е задължително да се прави цитонамазка от акушер-гинеколог, за да не се изроди шийката на матката.

Д-р Даниела Грозева: Бенка над 0,5 см може да е опасна

Адриана Йорданова

Източник: www.zdravedae.com

Коментари