Публикация

Кожата издава диабет, анемия, болен стомах

Доброто здраве, разумното хранене и почивката се отразяват благоприятно на кожата. Факт е обаче, че най-малкият проблем рефлектира върху нея – често по лицето. С това тялото ни дава знак, че нещо не е наред.


Кожата е индикатор за биологичната ни възраст. Тя е свидетелство за здравословното ни състояние, за навиците и начина на живот. Като най-голям орган върху нея се “изписват” и емоциите, и болестите, от които страдаме. Ето защо си струва да забелязваме, познаваме и следим как изглежда кожата и да се консултираме с лекар при необходимост.

Дерматологията е свързана с вътрешните болести и много от тях дават отражение върху кожата – протичат освен с обща симптоматика и с кожни изяви от най-различен тип, обяснява д-р Ася Николова, гл. асистент към Катедрата по дерматология и венерология на Александровската болница. По специфичните кожни промени добрият дерматолог може дa се ориентира и за друго заболяване и да насочи пациента към специалист, което гарантира ранна диагноза и по-успешно лечение.
При анемични състояния например кожата претърпява различни промени.
Тя става бледа, суха, със склонност към хипо- или хиперпигментация. Косата също реагира при анемии – губи еластичността и лъскавината си, суха е, тънка, чуплива, без блясък. Ноктите изтъняват, разслояват се, стават хлътнали и чупливи. Лигавицата на езика се зачервява, изглажда се и добива вид на “полиран език”.

При недостиг на витамин В може да се очаква себореен дерматит, зачервяване и залющване на кожата, нацепване в ъгълчетата на устата, хиперпигментации или хиперкератози, повишена фоточувствителност. Хиповитаминоза С може да се демонстрира с бледа, суха, залющена кожа, с хеморагии, кървене на венците, зачервена устна лигавица.

При хронична чревна инфекция кожните промени се дължат на

нарушения в усвояването на витамини, белтъци и солеви течности. Кожата е суха, с фини залющвания, на места изтънява и се появяват пигментации.

Хроничен гломерулонефрит и хроничен пиелонефрит причиняват бледожълтеникаво оцветяване на кожата.

С прогресията на бъбречна недостатъчност кожата изсъхва, изглежда набръчкана и излющваща се. Промените се съпровождат от упорит сърбеж и разнообразни обриви поради отлагането на токсични вещества.

Бъбречните заболявания често се придружават с отоци по кожата и според вида им дерматологът може да насочи пациента към нефролог и да се открие проблемът, който ги е предизвикал.

При сърдечни проблеми също са възможни отоци, които са по долните крайници и може да са свързани със сърдечна недостатъчност. Когато кожата се натисне с пръст, следата от него се запазва и не изчезва веднага.

Няма хормон, чиято увеличена или намалена продукция да не предизвиква определени, повече или по-малко специфични кожни промени, категорична е д-р Николова. В този смисъл кожата е огледало на хормоналната дейност и на състоянието на организма като цяло. При хиперфункция на щитовидната жлеза кожата е топла, влажна, гладка, налице е червен дермографизъм, сърбеж, разреждане на космите. Намалената функция пък се демонстрира с бледа, жълтеникава, студена, суха, залющена кожа, масковидна мимика, чупливи косми и нокти.

При болестта на Адисон (хронична надбъбречна недостатъчност) има хиперпигментации по дланите, мамилите, средната линия на корема, гениталиите, гънките, повишено потене, разреждане на космите в аксилите и пубиса.
Възможно е стриите също да са сигнал за ендокринно заболяване. Те представляват линейна атрофия на кожата, свързана с разкъсване на еластичните влакна в дермата. Могат да се появят физиологично (по време на бременност, през пубертета при бурно израстване) или патологично – при някои болести или приемане на кортикостероиди.

Петна по кожата може да са свързани с черния дроб

Когато са в по-голямо количество, има вероятност да са симптом на някакъв карцином. Пигментация се появява и по време на бременността или при приемане на противозачатъчни. Добре е всички петна и бенки да се проверяват поне веднъж в годината от дерматолог с дерматоскоп, за ранно диагностиране на злокачествено заболяване.

При болести на черния дроб характерен симптом е мъчителният сърбеж, множествени телеангиектазии, сухота на кожата, разширени вени по корема.
Когато при млад човек кожата е прекалено суха, подсказва за ендокринен проблем.
Захарният диабет протича с характерни кожни промени. Болестта се съпровожда с упорит сърбеж и изсъхване на кожата, диабетна дермопатия, диабетна гангрена, повишена склонност към гъбични и бактериални инфекции на кожата и лигавиците. При пациентите с диабет се срещат по-често циреи, инфекции на космените фоликули и на кожата около ноктите, инфекции на жлезите на клепачите. Жълти петна (ксантоми) по ръцете, краката и задните части издават лош контрол на кръвната захар. Ксантомите са свързани и с повишени нива на липидите в кръвта.
За поликистозата на яйчниците са характерни акне, повишено окосмяване (хипертрихоза), нередовен цикъл.

Ксантелазмите по клепачите (мастни натрупвания) например може да подсказват за смущение в мастната обмяна, въпреки че може да ги има и при нормални липидни нива.

Лишеите обикновено са нещо безобидно и бързопреходно, но е възможно и да са свързани с някакъв вид екзема. Себорейният дерматит се проявява със зачервявания и люспи освен по окосмената част на главата, и по веждите, по брадата или около мустаците на мъжете.

Повишеното окосмяване може да е индивидуална особеност, но и признак на ендокринни заболявания. Продължителното приемане на някои медикаменти може да го предизвика. При жени след климактериума понякога се появява повишено окосмяване по лицето поради хормоналните промени.
При болестите на съединителната тъкан има редица характерни прояви. Лупус еритематозус се проявява първо по лицето – т.нар. пеперудообразен еритем (зачервявания по челото, бузите, брадичката), характерно както за системния лупус, така и за началните форми на кожния лупус.

Розацея в начален етап трудно се различава от лупус еритематозус и затова се налага хистологично изследване за точна диагноза. В по-късен етап на розацеята се появява зачервяване и уголемяване на носа (ринофима), което не е свързано със злоупотреба с алкохол, въпреки че е популярно като “уиски нос”.

Дерматомиозитът например, освен с мускулна слабост и болки в мускулите, е свързан и с еритем около очите, който е като очила.

Специфична червенина по бузите понякога може да е симптом за проблеми с митралната клапа.

Източник: 24chasa.bg

Коментари

Бистра Генова
4 фев 2015 22:23

ще се прегледам много скоро!

Бистра Генова
4 фев 2015 22:23

Много информативна статия, благодарности. Аз имам едно от измененията споменати тук и