Публикация

31-годишна жена с бъбречна недостатъчност роди момченце в АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“

Случаят е изключително рядък в медицината, за да спасят майката и детето лекарите са предизвикали раждането един месец преди термина


31-годишна жена с тежка форма на бъбречна недостатъчност роди днес момченце в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Заради общото си здравословно състояние и наднормено тегло, родилката е била и с прееклампсия – повишено кръвно налягане и поява на белтък в урината, които създават риск както за нея, така и за бебето.

За да спасят и майката, и детето лекарите са предизвикали раждане един месец преди посочения термин – 19 февруари 2015 г. Тъй като става дума за рискова бременност и за преждевременно раждане, няколко дни преди операцията на жената е приложена терапия с кортикостероиди, която да предпази все още нероденото дете от белодробна недостатъчност. През цялото време бременността е следена и от лекари от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Свети Георги“.

Момченцето е с тегло 2680 г и ръст 46 см. Благодарение на адекватното и навременно приложение на медикамента, то е в добро здравословно състояние, в кувьоз в Интензивния сектор на отделението по неонатология.

Лекарите от екипа, водил раждането – доц. д-р Екатерина Учикова, началник на клиниката и проф. д-р Мария Малинова, потвърдиха, че става въпрос за изключително рядък медицински случай. Те поясниха, че за жените с подобнибъбречни заболявания е противопоказно да забременяват. А, ако това се случи, се прави аборт по желание или по медицински показатели. Самата операция е високорискова от анестезиологична и акушерска гледна точка, с опасност за майката и детето, потвърди доц. Учикова.

Майката е с вродена аномалия, заради която още докато самата тя е била бебе са й правени няколко операции, довели впоследствие до бъбречното увреждане. Момченцето е първо дете за семейството.

Коментари