Публикация

Грижи за суха кожа

Различен е подходът при суха и при дехидратирана кожа


Често се бъркат понятията суха и дехидратирана кожа. Всяка кожа може да бъде дехидратирана. Сухата кожа е кожа без достатъчно мазнина, вследствие понижената дейност на мастните жлези. Същевременно при този вид кожа съдържанието на вода е намалено, налице е усилено изпарение на влага от повърхността на кожата. Известно е, че в дълбочина кожата има специален оросяващ механизъм, който посредством наличността на специален комплекс от органични вещества, наречен естествен овлажняващ фактор, регулира водния баланс на кожата, като я поддърж а винаги влажна, а процеса е известен в козметологията под името хидратация. 

Дехидратацията на кожата може да се дължи както на външни (слънце, вятър, студ, мръсна околна среда), така и на вътрешни фактори (хормонално нарушение, заболявания, прием на лекарства, стрес).

Програмите за хидратация са насочени в две основни направления:

 повишаване способността на кожата да задържа вода чрез реструктуриране на клетката, като се повишава естествения овлажняващ фактор.

 повишаване на нивото на вода в клетката чрез хидратиращи средства.

Грижа с карите (хидратация, подхранване, регенерация) за суха до нормална кожа.

Характеристика: Маслото от карите е извлечено от корените на едноименното растение, растящо в централна Африка и е известно със силно ревитализиращите си свойства върху стресирани и уморени кожи. Чрез тази грижа се увеличават зашитните функции на кожата срещу екстремни условия (вятър, слънце, студ, мръсна околна среда). Подходящо е за кожа, нуждаеща се от освежаване, възтановяване, подхранване и хидратация – за сухи и смесени кожи.

Активни съставки: маслото от карите е много богато на есенциални мастни киселини, висока концентрация на витамини и стероли, силно подхранва и хидратира.

Грижа с азулен (регенерация, съдосвиващо – купероза) за суха до нормална кожа.

Характеристика: Азуленът е богат на минерални в-ва, като преди всичко е известен със своите силно противовъзпалителни и капиляросвиващи свойства, като същевременно регенерира и подхранва. Подходящ е за суха и чувствителна кожа и кожи с разширени капиляри. Помага на кожата да възвърне своят естествен вид и мекота.

Активни съставки: азулен е естествено минерално масло, извлечено от цветовете на лайката. Маслен екстракт с мастилено син цвят и специфична миризма.

Грижа с невен (успокояване, регенерация) за суха до смесена кожа.

Характеристика: Невенът е известен от древността като билка със силно противовъзпалителни и регенериращи свойства. Омекотява, овлажнява, възстановява и действа успокояващо благодарение на високата концентрация от сапонини, флавоноиди и провитамин А. Изчезват възпаленията и зачервяванията по кожата и моментално се усеща чувство на комфорт и свежест. Подходящ е за чувствителни кожи, склонни към моментални раздразнения (дермография) и кожи с бавна регенерация на тъканта. Съдържа колендрин с бързо регенерирашо действие върху кожата.

Активни съставки: екстракт от невен – съдържа сапонини, флавоноиди и провитамин А с бързо възстановяващо, успокояващо и регенериращо действие.

Грижа с колаген (реструктуриране, ревитализация, хидратация).

Характеристика: Екстракт с висока концентрация на растителен колаген извлечен от хидролизирани соеви протеини. Силно хидратира като същевременно подобрява микрорелефа на кожата, като повишава свойствата и да задържа вода. Идеално средство за борба с бръчките и преждевременното остаряване на кожата. Допринася за подобряване естественото ниво на хидратация, компактността и тургора на кожата.

Активни съставки: растителен колаген, богат на амино киселини -аланин, аргинин, аспартинова, глутамова, леуцин, валин, пролин и други аминокиселини.

Грижа с еластин (реструктуриране, ревитализиране) .

Характеристика: Еластин, извлечен от репей. Благоприятно влияе върху фибробластите като стимулира синтеза на еластин в дермата. Повишава еластичността и компактността на кожата и има освежаващо и свиващо капилярите действие.

Активни съставки: екстракт от репей - чист и дестилат от хамамелис – свива порите и капилярите, хидратира, млечна киселина – леко ексфолира.

Комплекс от морски екстракти (хидратация, ревиталигация) на сухи, смесени и нормални кожи.

Характеристика: Действа хидратиращо, ревитализиращо и тонизирашо върху уморената кожа. Съдържа морски колаген, извлечен от млякото на мъжка сьомга и екстракт от микро и макро водорасли от топлите морета. Този комплекс е богат на полизахариди, витамини и др.

Примери:

* Масло от карите (Karite butter)

Характеристика : Маслото от карите е извлечено от семената на растящо в централна Африка дърво, известно с името Shea butter. Притежава силни ревитализиращи свойства върху стреснрани и уморени кожи. Използва се за повишаване на зашитните функции на кожата срещу екстремни условия (вятър, слънце, студ, мръсна околна среда). Подходящо е за за сухи и смесени кожи,нуждаещи се от освежаване, възстановяване, подхранване и хидратация.

Активни съставки : масло от карите е много богато на есенциални мастни киселини, висока концентрация на витамини и стероли, силно подхранва и хидратира.

*Азулен

Характеристика: Азуленът е богат на минерални вещества, като преди всичко е известен със своите силно противовъзпалителни и капиляросвиващи свойства, като същевременно регенерира и подхранва. Подходящ е за суха и чувствителна кожа и кожи с разширени капиляри. Помага на кожата да възвърне своя естествен вид и мекота.

Активни съставки: азулен е естествено минерално масло, извлечено от цветовете на лайката Маслен екстракт с мастилено син цвят и специфична миризма .

* Невен

Характеристика: Невенът е известен от древността като билка със силно противовъзпалителни и регенериращи свойства. Омекотява, овлажнява, възстановява и действа успокояващо благодарение на високата концентрация от сапонини, флавоноиди и провитамин А. Изчезват възпаленията и зачервяванията по кожата и моментално се усеща чувство на комфорт и свежест. Подходящ е за чувствителни кожи, склонни към моментални раздразнения (дермография) и кожи с бавна регенерация на тъканта. Съдържа колендрин с бързо регенерирашо действие върху кожата.

Активни съставки: екстракт от невен - съдържа сапонини, флавоноиди и провитамин А с бързо възстановяващо, успокояващо и регенериращо действие.

* Колаген

Характеристика: Екстракт с висока концентрация на растителен колаген извлечен от хидролизирани соеви протеини. Силно хидратира като същевременно подобрява микрорелефа на кожата, като повишава свойствата й да задържа вода. Идеално средство за борба с бръчките и преждевременното остаряване на кожата. Допринася за подобряване естественото ниво на хидратация. компактността и тургора на кожата.

Активни съставки: растителен колаген - богат на амино киселини -аланин, аргинин, аспартинова, глутамова, леуцин, валин, пролин и др. аминокиселини.

* Еластин

Характеристика: Еластинът се извлича от репей. Благоприятно влияе върху фибробластите като стимулира синтеза на еластин в дермата. Повишава еластичността и компактността на кожата и има освежаващо и свиващо капилярите действие.

Активни съставки: екстракт от репей - чист и с дестилат от лайка - свива порите и капилярите, хидратира, млечна киселина - леко ексфолира.

* Комплекс от морски екстракти

Характеристика: Действа хидратиращо. ревитализиращо и тонизирашо върху уморената кожа. Съдържа морски колаген, извлечен от млякото на мъжка сьомга и екстракт от микро и макро водорасли от топлите морета. Този комплекс е богат на полизахариди, витамини и др.

Коментари

Соня Митева
30 яну 2015 18:47

а за акнеична може ли да се използват тези масла.. моята кожа е суха, но с акне