Публикация

Все още е зима, внимавайте къде стъпвате

Чести са навяхванията и изкълчванията в областта на колянната и глезенната става, а нерядко и около раменната и лакътната


Доктор Пълев от години практикува специалността си в популярната и реномирана „МБАЛ Свети Панталеймон - Плевен”. В клиниката се предоставят най-добрите и нови методи за лечение на ортопедо-травматологичните заболявания. Професионализмът, сътрудничеството с водещи ортопедични компании и въвеждането на техни продукти за първи път в нашата страна, пък дава допълнително увереност и самочувствие на лекарския екип.

- Доктор Пълев, все още е януари и краят на зимата е далеч. Затова решихме да ви потърсим за това интервю да ни кажете каква е „картината“ с пациентите, потърсили при вас помощ, заради различни травми от падания на заледени участъци по улици и тротоари...

- По принцип, в тази част на годината ортопедо-травматологичните отделения се пълнят, и то до краен предел. Не е приятно, просто трябва да сме по-внимателни, докато се придвижваме от точка А до точка Б (усмихва се).

- Освен това, ски сезонът е в разгара си и курортите се радват на туристи и любители на зимните спортове. Какви са най-честите травми, които се получават по пистите?

- По-чести са навяхванията и изкълчванията в областта на колянната и глезенната става, а нерядко и около раменната и лакътната. На второ място са счупванията на костите на крайниците. И тук отново ще кажа на тези, които са решили да си изкарат уикенда в планината, да са изключително внимателни, докато релаксират с любимия си зимен спорт.

- Да не дава Господ, но когато получим травма, как трябва да изберем в коя болница и специалист да отидем? Нужни ли са специфични изследвания, които обаче се правят само в малка част от болниците - като ядрено-магнитния резонанс, да речем?

- Най-важният критерий, по-който трябва да избираме болница и специалист, е доверието, което имаме в едно здравно заведение. А то се изгражда с години упорит труд и множество доволни пациенти. И колкото е по-добре екипирана една болница с апаратура и специалисти, толкова по-доволни ще бъдат и нейните пациенти.

- А диагностиката и евентуално операцията и рехабилитацията, заплащат ли се от Националната здравноосигурителна каса?

- Националният рамков договор предвижда повечето диагностични, терапевтични и рехабилитационни процедури в ортопедията и травматологията за осигурените лица да се заплащат от НЗОК. От пациента се очаква заплащане, частично или изцяло, на имплантите - изкуствени стави, остеосинтезни средства и други. В повечето здравни заведения има ценоразпис, с който пациентът трябва да се запознае предварително, още преди операцията, и да си направи сметката. Трябва да отбележа, че нерядко евтиното на пръв поглед излиза по-скъпо...

http://lichna-drama.com/index.php/page/newspaper/nid/398/section/7.html


Коментари