Публикация

ХЛАМИДИИ

Бактериалните инфекции с Хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis) са сред най-широко разпространените полово предавани заболявания, като до 80% от гениталните инфекции при жени и 50% от случаите при мъже протичат без симптоми.


Хламидиоза – венерическо заболяване, предаващо се по полов път, причинител е Chlamydia trachomatis, уникален микроорганизъм. Хламидията живее вътре в живата клетка, като вирус, но по строеж прилича на бактерия. Благодарение на тази двойна своя природа и способността й да паразитира вътре в клетките се явява причина за изключително трудното й лечение.

В днешно време хламидиозата се среща доста по-често от гонореята – по статистики от нея страдат от 6 до 8 % от възрастното население на Земята. При което в половината от случаите това заболяване протича заедно с други инфекции, предавани по полов път, такива като трихомони, уреаплазма или гарднерела.

Хламидиозата се открива след случайни полови връзки, при 60 % от мъжете и 50 % от жените, въпреки че еднократни контакти не винаги водят до предаване на хламидия. Предаването на хламидиозата е най-разпространено при възрастова група от 17 до 35 годишни и става чрез генитално-орални, генитално-анални и генитално-генитални контакти. Битово заразяване с хламидиоза е малко вероятно, тъй като вируса бързо загива извън организма и за заразяване е необходимо в организма да са попаднали достатъчно количество хламидии. Заразяването става при не защитени полови контакти или при раждане, когато вируса се предава от майката на детето.

Инкубационният период на хламидиозата е до 30 дни, но често самото заболяване протича безсимптомнно. Отличават се първична и хронична форма на хламидиоза, в зависимост от продължителността на заболяването. Първичната се отличава по не сложното протичане и поразява само долната част на пикочо-половия тракт, при хроничната се проявява и разпространение на хламидиите в горната част на тракта. Опасността на хламидиозата се състои в това, че при дълго съществуване, тя води до усложнения, които най-често карат пациента да се обърне към лекар. Често симптомите, които ни карат да се обърнем към лекар са безплодието.

Симптомите на хламидиозата в остър стадий са стъкловидните секрети, обикновено сутрин, от пикочопроводните канали. Също така са възможни неприятни усещания при уриниране или парене, слепване устните на уретрата. В по-малка степен влияе на самочувствието на човека – признаци на интоксикация, леко повишаване на температурата, слабост. Но по-често хламидиозата, както говорихме по-горе протича безсимптомно. Наличните симптоми на хламидиоза могат да изчезнат или периодично да се проявяват отново, но в по-малко изразена форма. По такъв начин хламидиозата придобива хроничен вид, поразява нови и нови системи и органи и под въздействието на провокиращи агенти може периодично да се обостря.

Лечение на хламидиазата

Освен курса от антибактериална терапия, лечението на хламидията включва в себе си стимулатори за укрепване на имунитета, диета, отказ от алкохол и полов живот по време на лечението, прием на мултивитамини. Главния принцип на лечение се състои в комплексния и индивидуален подход към всеки болен, поради това преглед от лекар е просто необходим! Задължително е лечението на хламидиазата и от двамата партньори.

Коментари