Публикация

Д-р С. Василев: Да не допуснем младите и здравите да избягат от НЗОК


 С д-р Симеон Василев, депутат от Коалиция за България, член на Комисията по здравеопазване в НС, председател на Сдружението на областните многопрофилни болници

 

Д-р Василев, в нашето предаване Йордан Цонев заяви, че до края на годината ще бъдат приети законите, които ще позволят здравната реформа да започне от януари. Вие потвърждавате ли този срок?
Здравната реформа започна твърде отдавна, още през 2000 г., но нещата трябва да се променят динамично, защото положението в момента не е най-доброто. Ние се опитваме да организираме системата така, че и пациентите, и лекарите да са по-удовлетворени. Приоритетите, които сме определили трябва да бъдат изпълнени до края на мандата.

Реформата наистина започна отдавна, но сега се подготвя много съществена промяна – навлизането на частните здравни фондове на пазара. Готова ли е Коалиция за България да гласува законите, които да дадат началото на този процес?
Имаме такава готовност. Всички предстоящи промени са обсъдени многократно и договорени в рамките на трите управляващи партии. Остава да уточним единствено някои детайли по демонополизацията на НЗОК. Защото главният мотив за промените е да постигнем по-добро качество на медицинските услуги. В тази посока е и решението ни задължителната здравна осигуровка да се промени от 6 на 8 процента. В тези два допълнителни процента пропорционално участие ще вземат държавата, работодателите и осигуряващите се.

Това увеличение ще е факт от 2009 г.?
Преди това то трябва да бъде гласувано в пленарната зала, но в коалицията имаме консенсус по този въпрос.

А по отношение на доброволните фондове за здравно застраховане?

 Те ще бъдат лицензирани по Кодекса за застраховане от Агенцията по финансов надзор, защото там има много високи и строги критерии за допускане на пазара на здравни услуги.

Поради това ваше намерение за лицензиране се получи едно разминаване в понятията – фондовете застрахователи ли ще бъдат или осигурители?
 Това, че ще бъдат лицензирани по Кодекса за застраховане, не променя същността им на здравноосигурителни дружества. Просто ще има високи изисквания – уставен капитал от минимум 10 млн. лева и минимум 100 хил. души осигурени.

Не се ли отваря по този начин вратата фондовете да станат прекалено много. Теоретично при около 7 милиона и 500 хил. граждани на страната ще могат да се лицензират 75 фонда...
Едва ли ще се стигне до толкова фондове. Да не забравяме, че целият модел за промяна в здравното осигуряване трябва да бъде съобразен и с националната здравна стратегия и националната здравна карта, които предстои да бъдат приети окончателно.

Това ще стане ли преди частните фондове да започнат дейността си?
Би трябвало да стане, вече сме в много напреднал стадий.

 Каква ще е ползата за гражданите от това, че ще има повече осигурителни фондове, конкуренти на НЗОК?
Конкуренцията ще даде право на избор на хората и ще мотивира фондовете и свързаните с тях здравни заведения да предлагат повече и по-качествени услуги. Така те ще могат да привличат гражданите. Но не трябва да се допуска в НЗОК да останат само най-възрастните и болните хора, а в частните фондове – младите и здравите.

Т.е. вие държите и частните фондове да отговарят на основния принцип при здравното осигуряване – солидарността?
Точно така е. Осигурените плащат за себе си и своите семейства, а здравите плащат за болните. Този принцип важи и за цялата система, и за всеки фонд по отделно.

 Нека да обобщим – какво ще се случи през следващата година?
Фондовете ще набират капитал и ще привличат пациенти, за да могат от началото на 2010 г. тези, които са успели да отговорят на изискванията, да започнат реална работа в полето на здравното осигуряване.

Коментари