Публикация

Рекорден брой новоприети чуждестранни студенти от Великобритания посреща Медицински университет - Плевен на 2 февруари

170 записани студенти от чужбина, за поредна година най-висок е делът на чуждестранните граждани от Великобритания, чиито брой тази година е 100


Новоприетите чуждестранни студенти в англоезичен курс по специалност „Медицина” започнаха да пристигат в град Плевен от 29 януари и ще продължат до 6 февруари. Тази година висшето училище не само запази тенденцията за засилен интерес на чуждестранни граждани да изучават медицина, но и надхвърли очакванията с рекорден прием от 170 записани студенти от чужбина. За поредна година най-висок е делът на чуждестранните граждани от Великобритания, чиито брой тази година е 100. Официалното откриване на академичната година за чуждестранните студенти ще се проведе на 16 февруари със специално тържество и приветствия от страна на ректора на МУ-Плевен, както и на представители на Община Плевен и областна администрация.

За поредна година представителите на Медицински университет – Плевен във Великобритания ще посрещнат своите съграждани и новозаписани студенти в град Плевен с парти за добре дошли на 02 февруари 2015 г., организирано съвместно с академичното ръководство на висшето училище. Приветствия ще поднесат кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, мениджърът на Британския съвет в България Любов Костова и ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов. Северняшкият ансамбъл с ръководител доцент Георги Хинов по традиция ще изненадат и очароват чужденците със зрелищен спектакъл от народни песни и танци, който ще завърши с първия урок по усвояване на българските хора. Поради големия интерес висшето училище планира да включи в учебната програма свободно-избираема дисциплина по народни танци като част от часовете по физкултура за българските и чуждестранните студенти.

Английските студенти пристигат в страната заедно със своите родители и ще имат две седмици за адаптация към новите социално-битови условия на живот преди откриването на учебната година. Те ще се запознаят с материалната база на университета – ректорат, учебни корпуси, библиотека и клинична база; с културните и историческите забележителности на град Плевен и ще имат възможност да направят кратка екскурзия до Габрово, Троян и Велико Търново. Преди старта на редовните занятия новоприетите чуждестранни студенти ще покрият необходимите тестове за проверка на нивото им по английски език и по дисциплините биология и химия. 

Коментари