Публикация

Отбелязваме деня за информираност за заболяването ревматоиден артрит

Отбелязваме деня за информираност за заболяването ревматоиден артрит Във ВМА-МБАЛ-Плевен ще се проведат и безплатни прегледи за пациенти с ревматоиден артрит


Отбелязваме деня за информираност за заболяването ревматоиден артрит

Във ВМА-МБАЛ-Плевен ще се проведат и безплатни прегледи за пациенти с ревматоиден артрит

Във ВМА-МБАЛ – Плевен, по повод деня за информираност за заболяването ревматоиден артрит, който се отбелязва на 2 февруари, ще се проведат безплатни прегледи за пациенти. Началникът на отделението по ревматология в болницата д-р Тихомир Горчев, приканва всички, които имат желание, в този ден да сменят профилната си снимка в социалните мрежи, като я заменят със снимка от кампанията, за да изразят съпричастността си към пациентите страдащи от ревматоиден артрит: http://rheum4us.org/what-is-rheumatoid-awareness-day/ Прегледите, които ще се проведат във ВМА-МБАЛ-Плевен, ще са на 4 и 5 февруари, от 10 до 12 ч. Необходимо е желаещите да се запишат предварително на телефон 064/ 890 609.

Трябва да се отбележи, че честота на ревматоидния артрит е доста ниска. 0,6 до 1,3 процента от възрастното население в България страда от заболяването или това са около 60 000 пациенти. Хване ли се навреме ревматоидният артрит, прогнозата е доста оптимистична. Има много модерни и адекватни лекарства, които се покриват от Здравната каса на 100% и с тяхна помощ заболяването се поставя под контрол и настъпва ремисия. Има много пациенти с ревматоиден артрит, които живеят с подутите пръсти и смятат, че това е от възрастта. А те имат артрит, който напредва, напредва и няма обратен ход. Колкото по-рано се пресече този процес, толкова по-добри ще са резултатите от лечението. Проблем, който отчита специалистът е,че огромна част от тях не знаят и не предполагат, че страдат от това заболяване. Хората търпят болката, обикалят по различни специалисти преди да попаднат при ревматолог, за да им се постави правилната диагноза. Добре е, да се знае, че от ревматоиден артрит страдат предимно жени на възраст между 35 и 55 години. Страдат и мъже, но при тях заболяването е по-рядко. Най-честите оплаквания, които може да наведат на мисълта за ревматоиден артрит е сутрешната скованост в ръцете, изпускане на предмети, нарушения в почерка, фините движения и невъзможност да се държи вилица или лъжица. Също така е намален юмручния захват и изпитват трудност при свиване на ръцете в юмрук. Нощната болка е много характерна при това заболяване. Тя често буди пациентите от сън, а болката е силно изразена в ръцете. Макар и по-рядко се засягат и ходилата и пръстите на краката. Оплакванията са придружени и с отоци, зачервяване и болка. Създава се изключителен дискомфорт на пациентите. При дългогодишно нелекуван ревматоиден артрит прогнозата е доста песимистична, а пациентите стават инвалиди, понякога зависими от чужда помощ. Заболяването хване ли се навреме прогнозата е доста оптимистична..

What Is RHEUMATOID AWARENESS DAY? | Rheumatoid Patient Foundation

rheum4us.org

Прикачени файлове

gh-rad1.jpg
RheumatoidAwarenessDay2.jpg

Коментари