Публикация

Наградиха доц. Атанас Щерев с орден „Стара планина”

В изминалите почти три десетилетия доц. д-р Атанас Щерев допринася изключително много за развитието на българската репродуктивна медицина.


Президентът на България Росен Плевнелиев удостои с орден „Стара планина” – първа степен доц. д-р Атанас Щерев – бащата на инвитрото в България, за заслугите му в областта на репродуктивната медицина и развитието на модерното акушерство и гинекология.

През 2013 г. беше отбелязан четвърт век от раждането на първите бебета, заченати след инвитро процедури в България. Този успех е дело на доц. д-р Атанас Щерев и ползотворната му съвместна работа с биолога проф. Илия Ватев и акушер-гинеколозите д-р Йосиф Димитров, д-р Валентин Лачев, д-р Владимир Янков и др.

Освен че въвежда инвитро процедурите в страната, доц. д-р Атанас Щерев заедно с д-р Валентина Мазнейкова и доц. д-р Виолета Димитрова са първите, които въвеждат ултразвуковата диагностика в акушерството и гинекологията у нас. В последствие този екип извършва за пръв път в България високоспециализираните прегледи за фетална морфология (на плода). Доц. Атанас Щерев прилага за първи път в България редица нови оперативни техники, гинекологични манипулации и терминологични нововъведения.

В изминалите почти три десетилетия доц. д-р Атанас Щерев допринася изключително много за развитието на българската репродуктивна медицина. Приблизително 80% от екипите, извършващи модерните асистирани репродуктивни технологии в страната ни, са обучени лично от него, а останалите репродуктивни специалисти са подготвени от негови ученици.

Най-красноречивото доказателство за полезността на труда и усилията на доц. Щерев и ръководения от него екип са над 5000-те бебета, създадени от тях чрез асистирани репродуктивни технологии. Благодарение на внедряването на инвитро методиките и дългогодишните му усилия по развитието на репродуктивната медицина в България, 5% от родените у нас деца годишно са заченати с помощта на специалистите по асистирана репродукция. В ситуация на бушуваща демографска криза тази цифра показва големия обществен принос на пионерската дейност на доц. д-р Атанас Щерев.

Доц. Щерев е основател на най-утвърдения специализиран център за женско и семейно здраве в страната. През изминалите 27 г. екипът на лечебното заведение е помогнал на хиляди двойки да усетят радостта от родителството. През 2014 г. Медицински комплекс „Д-р Щерев“ реновира и удвои капацитета на родилното си отделение, което е свидетелство за доверието, което екипът от специалисти печели със своето усърдие и професионализъм.

" }-->

Коментари

Достоен човек и заслужено признание!

Абсолютно заслужено!