Публикация

Как да си върнем тонуса след вирусна инфекция

Комбинация от аминокиселини, витамини и минерали помагат на организма да се съвземе по-бързо от грипа


Доц. Пенчо Колев, Университетската болница по неврология и психиатрия „Св. Наум” в София

Вирусите през зимата са в настъпление. Едва ли има човек, който да не е прекарал настинка или грип през студените месеци. Инфекциите на горните дихателни пътища обикновено се дължат на различни вирусни или бактериални инфекции. Най-уязвими са децата, възрастните или тези, които работят сред големи групи хора - ученици, студенти и дори лекарите.

Много често първите симптоми се пренебрегват и се търси лекар, едва когато заболяването напредне. Без превантивни мерки и навременно лечение може да се стигне до усложнения със сериозни последствия за здравето. Обикновено терапията включва нестероидни противовъзпалителни средства и противовирусни препарати. При усложнения като бронхит или пневмония обаче се налага използването на антибиотик.

Инфекцията точно е преминала, когато осъзнаваме, че има друг проблем – отпадналост и умора. Някои се оплакват и от безсъние. Става дума за т.нар. възстановителния процес след боледуване, когато подобни симптоми са обичайни. Има начини да помогнем на организма да се справи по-бързо, като му осигурим подходяща комбинация от аминокиселини, витамини и минерали. Амбинор е точно такъв препарат. Той е изключително подходящ след прекарани инфекции и грип, защото действа в две насоки – дава енергия и помага за детоксикацията на организма. Тайната се крие в уникалната формула на медикамента, която комбинира четири изключително важни за организма вещества – аминокиселините аргинин и аспартат, магнезий и витамин В6.

Аргининът участва в цикъла на Кребс, чрез който се образува аденозинтрифосфат (АТФ) – най-важното съединение, свързано с енергийните ресурси на организма. Аденозинтрифосфатът (АТФ) се натрупва в определени депа в митохондрите на клетката и при необходимост резервите се освобождават. По време на заболяване тези запаси се изчерпват, затова Амбинор е изключително подходящ. Аспартатът има детоксикиращ ефект, като ускорява разграждането на някои вредни продукти на обмяната и и обезврежда амоняка.

По време на инфекциозни заболявания нуждите на организма от магнезий драстично нарастват. Той е четвъртият по важност за човешкия организъм елемент. За съжаление няма депа, в които да бъде съхраняван и затова се налага да го приемаме чрез храната или като добавка. Магнезият подпомага действието на аргинина и аспартата.

Витамин В6 е другата съставка, която допълва уникалната формула на Амбинор. Наред с това Витамин В6 помага магнезият да се задържи в организма, участва в синтеза на серотонин и на допамин, които влияят положително върху жизнения тонус и настроението. При недостиг на допамин може да се стигне и до някои двигателни смущения. Доказано е, че Амбинор помага по естествен път и без риск от странични ефекти.

Коментари