Публикация

Шестима прогледнаха след операции на катаракта с 3D лазер в очна болница „Луксор“ в Пловдив

Интервенциите бяха направени с фемтосекунден лазер, който гарантира осъществяването на най-важните етапи с изключителна точност. Тя продължи 10 минути и беше изцяло безкръвна и безшевна.


За първи път в Южна България в очна болница „Луксор“ в Пловдив бяха извършени шест операции на катаракта по най-иновативната лазерна технология. Интервенциите бяха направени с фемтосекунден лазер, който гарантира осъществяването на най-важните етапи с изключителна точност.

3D-лазерът Alcon LenSx® е по-бърз и по-прецизен, като първите 3 етапа от операцията са изцяло автоматизирани, обясни водещият офталмохирург и собственик на болница „Луксор“ д-р Димитър Тасков. С него големината на разрезите е компютърно зададена и се извършва с непостижима за ръката на лекаря точност. Прецизността и големината им са много важни, защото те могат да се окажат причина за усложнения - инфекции или развитие на астигматизъм.

Първи на операционната маса легна 69-годишният Георги от Пловдив, който страда от катаракта повече от година, има и нискостепенен астигматизъм. Операцията продължи 10 минути и беше изцяло безкръвна и безшевна. На пациента бе поставена местна упойка с капки в окото и през цялото време той спокойно контактуваше с екипа и съвсем стриктно изпълняваше указанията на д-р Тасков.

Компютър сканира окото на пенсионирания военен в 3D изображение. После се центрира върху органа и за секунди направи разрезите, без хирургът въобще да го докосва. Такава точност е невъзможно да бъде постигната при обикновена хирургия от нито един лекар в света.

При следващия етап от операцията с друг апарат бе “изсмукана“ биологичната леща и имплантирана изкуствена. Поставя се само мека леща, която се подбира според състоянието на пациента, неговата професия, обясни д-р Тасков. За да се гарантират добрите резултати, нейният диоптър е предварително и индивидуално изчислен за всеки пациент. Съвременните вътреочни лещи са разработени по начин, доближаващ ги максимално до естествените. След ден Георги ще вижда много по-добре, отколкото на младини, защото едновременно с катарактата е премахнат и астигматизмът.

Освен него бяха оперирани още петима пациенти на възраст от 41 до 70-годишна възраст. Минута след интервенцията екипът на болницата вдигаше на крака пациентите, които сами отиваха до стаята си, подкрепяни от медицинска сестра и санитарка. На следващия ден започват да виждат чудесно и веднага могат да се върнат към ежедневните си занимания.

С фемтосекундния лазер, в комбинация с другия наличен в болница „Луксор“ рефрактивен лазер, ще могат да се отстранят и нарушения на зрението като късогледство, далекогледство и астигматизъм – а с това и необходимостта от носене на очила.

В основаните от д-р Димитър Тасков очни болници „Луксор“ в Пловдив и „Д-р Тасков“ в Търговище постоянно се въвеждат нови оперативни техники за лечение на катаракта. В единствената верига специализирани клиники у нас годишно се лекуват над 30 000 души, което ги прави едни от най-посещаваните лечебни заведения в цялата страна.

Коментари