Публикация

д-р Татяна Николова Helicobacter pylori, какво трябва да знаем за него !

Helicobacter pylori


Инфекцията с Helicobacter pylori е основната причина за появата на хроничен гастрит и пептична язва- 90 % от случаите на язва на дванадесетопръстника и на 80 %от случаите на язва на стомаха.

През последните години са извършени епидемиологични проучвания, които потвърждават свързването на персистиращата инфекция с повишен риск от развитие на рак на стомаха.

Какво представлява бактерията Хеликобактер пилори ?

Helicobacter е спираловидна, високоподвижна, уреазоположителна и Грам-негативна бактерия, която колонизира стомаха при много млекопитаещи. При всяко едно млекопитаещо има един или повече доминиращи видове Helicobacter, изключително специфичен за приемателя. Приспособеният към човека щам е Helicobacter pylori, който населява стомаха от палеолита.

Как се предава инфекцията ?

Основният източник на инфекцията са H. pylori са заразените с бактерията хора, а предаването става по орално-орален, орално-фекален път и при повръщане. Обикновено се придобива в детството. Открива се още през първата година от живота. По често е предавана от майката на детето. Веднъж навлязъл в тялото, ако не се подложи на антибиотично лечение, този микроорганизъм персистира най-малко в продължение на десетилетия, а в някои случаи и цял живот.

Днес специалистите са установили, че тя съществува в стомаха на около 50% от хората. За щастие обаче не всички, в които живее Хеликобактер пилори, могат да развият заболяване.

Как се проявява инфекцията ?

В много случаи се развива асимптоматично. Когато е съпроводена от клинични прояви, при пациентите обикновено се наблюдават диспептични симптоми с: дискомфорт в коремната област, коремни болки, повдигане, парене, регургитация, чувство на тежест след хранене. Симптомите на заболяването се появяват при 10-15% от тези, в чийто стомах се е настанил микробът.

Как се открива инфекцията с H. pylori?

Има две категории диагностични методи:

1. Инвазивни: чрез ендоскопия на горната част на храносмилателния тракт се вземат малки частици от лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника (биопсия). Инвазивните методи предизвикват значителен дискомфорт на пациентите, поради което много от тях отказват ендоскопията, особено контролната ендоскопия, която се извършва 4 седмици след завършване на лечението.

2. Неинвазивни: Дихателния тест с урея, откриването на антигена на H. pylori във фекалиите и серологични изследвания.

Специалистите препоръчват неинвазивните диагностични средства като алтернатива на инвазивните.

МДЛ Лина предлага пълен набор от неинвазивни методи на изследвания.

  • Дихателният тест с урея;
  • H.pylori антиген от фекалиите;
  • Серологични изследвания - антитела към H.pylori: IgG и IgА – най-лесно инфекцията се доказва именно чрез серологичен тест в кръвта
  • Дихателният тест с урея е физиологично изследване, което се извършва на място в лабораторията. Извършва се чрез прием на веществото урея с маркиран въглерод в него. H.Pylori съдържа ензима уреаза, който ѝ помага да оцелее в силно киселинната среда на стомаха. Уреазата разгражда приетото вещество, при което се отделя въглероден диоксид с маркирания въглерод. Той доказва активността на ензима и се измерва количествено в издишания от пациента въздух. Подробният анализ се осъществява с помощта на масспектрометрия.

    Условия за правилното провеждане на теста - Пациентът трябва:

    1.да не е взимал антибиотици най-малко 1 месец,

    2.да не е пил инхибитори на протонната помпа две седмици,

    3.Н-2 блокерите - трябва да се спрат предишния ден преди изследването.

    Дихателният тест се провежда сутрин, на гладно, да не е пил вода, желателно е и да не е пушил.

    H. pylori антиген във фецес- Имунохроматографски метод. Той е с висока степен на специфичност и чувствителност- 95,3% при възвъзрастните и 98,6 % при децата,

    Препоръчва се за всички пациенти под 45 години с диспептични симптоми (киселини в стомаха, тежест в стомаха, болка в горната част на коремната област, преди и след хранене, газове, подуване на корема), за деца и за контрол при терапиятакакто и за всички пациенти над 45 години с допълнителни притеснителни симптоми (анемия, загуба на тегло, нарушения в усвояването, скрито кървене при диария) заедно с гастроскопия и хистология.

    H.pylori IgG - хемилуминисцентен имунен тест; качествен тест за откриване на антитела в серума на пациента, образувани вследствие инфекция с H.pylori. Положителният резултат означава, че има инфекция или че е имало инфекция в миналото. Необходимо е след това да се проведе лечение до негативиране на резултата. Контролно изследване е желателно да се направи не по- рано от 20 дни след края на лечението.

    H.pylori IgА чрез ELISA метод. Доказването им говори за ранен период на инфекцията или остро възпаление на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, ефективността на лечението и състояние на одздравяване.

    Препоръчително е да се изследват едновременно и двата вида антитела IgG и IgA преди и след лечение. H.pylori IgА реагират по- бързо при адекватната терапия. Доказано е, че намалянето им с 10 % от първоначалното изследване е добър прогностичен белег.

    В заключение, важно е да се открие възможно най-рано инфекцията с H.pylori, да се назначи ефикасна терапия за отстраняването им и да се проконтролира сътоянието след лечение, за да се намалят възможните усложнения.

    Д-р Т. Николова

    МДЛ Лина

    Коментари