Публикация

Кога се прилага безкръвна операция при рак на простатата? (ВИДЕО)

Еднократно повишени стойности на туморния маркер PSA не означават непременно рак


Само преди дни трима мъже с рак на простатата на 68, 72 и 73-годишна възраст бяха оперирани безкръвно в отделението по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София“. Лапароскопската операция е щадяща за пациента и позволява да се отстрани напълно цялата простата заедно със семенните мехурчета. Когато карциномът на простатата е открит навреме, можем да премахнем изцяло раковите клетки и така проблемът да бъде решен, без да се налага хормонотерапия или лъчетерапия, обобщава предимствата на лапароскопската простатектомия д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Токуда.

Всеки пациент, показан за операция на рак на простатата, може да бъде опериран лапароскопски. За съжаление това не е възможно, ако туморът е открит в напреднал стадий. А такива занемарени случаи се срещат все още твърде често, въпреки активното търсене на рака на простатата. Това става с кръвно изследване на PSA (простатно специфичен антиген), което се полага безплатно по здравна каса след определена възраст. 

Еднократно измерени високи стойности на PSA категорично не означават рак на простатата, подчертава д-р Давидов. Те може да означават много неща – грип, простуда, секс предишната вечер, активен спорт, каране на колело, елиминиран бъбречен камък, полово преносимо заболяване, активиране на хронично възпаление и др. Леко повишените стойности на туморния маркер не са повод за паника, просто трябва да бъдат грамотно интерпретирани от специалист и проследени във времето. 

Коментари