Публикация

Лечение на аритмии с катетърна аблация (ВИДЕО)

За да се прецени кои аритмии са подходящи, трябва да се види кардиограмата по време на пристъп, разказва д-р Васил Трайков, завеждащ отделението по електрофизиология


Катетърната аблация може напълно да излекува някои видове аритмии, казва д-р Васил Трайков, който завежда отделението по електрофизиология към Клиниката по кардиология на болница "Токуда". Така новите технологии позволяват пациентите да прекъснат зависимостта си от хапчетата, които понякога дават странични ефекти. 

В отделението по електрофизиология освен лечение на ритъмни проводни нарушения по инвазивен път се имплантират пейсмейъкъри, дефибрилатори и системи за синхронизация. 

При състояния свързани с ускорен пулс – тахиаритмии, се използват катетри, които под рентгенов контрол се вкарват в сърдечните кухини, обяснява във видеото д-р Трайков. Там лекарите  намират мястото, което поддържа аритмията и го премахват. Методът съществува от около 20 г., макар че в България все още се прилага на малко места.

Манипулацията се прилага с висока степен на сигурност – рискът от усложнения е едва 1-2%. При някои аритмии напредналата възраст и тежките сърдечни заболявания биха могли да са противопоказания, но въпреки това в някои ситуации решаваме да действаме, казва специалистът.

Аритмията означава чувство за неправилно биене на сърцето, тя може да е много видове, класифицира се не според това дали пулсът е учестен или забавен, а според нейния електрокардиографски образ. За да се прецени кои аритмии са подходящи, трябва да се види кардиограмата по време на пристъп.

При забавен пулс се налага имплантиране на пейсмейкър, което се прави в същото отделение. Операцията е рутинна. Касата поема голяма част от разходите, но все още не са покрити значителни нозологични единици. Например не се заплаща изцяло имплантацията на кардиовертерните дефибрилатори – устройства, които могат да действат като електрошок и да спасят живота при тежка животозастрашаваща аритмия. 

Коментари