Публикация

Самолечението при микоза е опасно!

Ако си мислите, че гъбичните инфекции засягат само половата сфера и кожата, много се лъжете. Те могат да се появят и развият инфекция в гърлото, ухото, носа.


Така че към обичайните отити, фарингити и синузити, можем да прибавим и гъбичните такива. Симптомите са сходни, но лечението е различно. Защото, ако антибиотиците помагат при вирусните и бактериалните инфекции, при гъбичните те са изключително вредни. И дори често ги провокират.

Гъбичките са се появили на земята преди повече от 150 милиона години. Тяхната удивителна жилавост им е помогнала да преживеят всички епохи и катаклизми. Гъбичките се чувстват прекрасно във вечен студ, в космоса, дълбоко във водата и високо във въздуха. Някои видове от тях дори издържат и при кипене на водата. И могат да се загнездят в организма на човека.
По данни на Световната здравна организация от различни гъбични заболявания в днешно време страда всеки пети човек в света

На науката са известни повече от 100 хиляди видове гъбички. 500 от тях са опасни за човека, а 7 се смятат за особено опасни.
Много от нас вече са запознати с дерматомикоза (гъбички по стъпалата) и онихомикоза (по ноктите). Но те не представляват голяма опасност за здравето. Много по-страшни са дълбоките микози, увреждащи вътрешните органи. През последните 10-15 години тези болести се активизираха. Една от тях е известната на всички ни млечница, т.е. вагинална кандидоза.
ВНИМАНИЕ!
ПРОДЪЛЖИТЕЛНИЯТ ПРИЕМ НА АНТИБИОТИЦИ И ТРАВМИТЕ ПРЕДИЗВИКВАТ МИКОЗА В НОСА, УШИТЕ, ГЪРЛОТО

Развитието на микоза в ушите, носа и гърлото на първо място се провокира от приема на антибиотици. В резултат на продължителен прием съществено страда нормалната микрофлора на човека, а коварните гъбички това и чакат. Те бързо окупират слабото място в организма и започват усилено да се размножават точно там.
Друг опасен фактор за възникване и развитие на микозата е травматичният. При увреждане на кожата и лигавицата, гъбичките по-лесно проникват дълбоко в тъканите. Освен това всеки увреден орган е с отслабнал имунитет. А това облекчава задачата на гъбичките. Освен всичко друго в травмираната лигавица и кожата се създават благоприятни условия за размножаване на гъбички.
Отделяният секрет е отлична почва за това.
Микозата може да се излекува само с антигъбични средства
Такова лечение е ефикасно 100 процента. Но самата диагноза задължително трябва да бъде потвърдена от специални изследвания. Наричат се микологични анализи. Когато бъде определен възбудителят, лекарят подбира необходимия противогъбичен препарат - може да се прилага местно, може и вътрешно.
Самолечението е недопустимо!
Ако изберете грешния препарат или предозирате, можете да си навлечете сериозни усложнения на бъбреците, черния дроб и другите органи.
Има болести, които спомагат за възникване на микозата. Такива са диабетът, болестите на кръвта, имунодефицитните състояния, заболяванията на стомашно-чревния тракт. Затова лечението на гъбичната инфекция трябва да бъде комплексно.
Необходимо е да се има предвид и наличието на алергии, защото гъбичките оказват изразени алергенни свойства.
ЧИСТЕНЕТО НА УШИТЕ С КЛЕЧКИ Е ВРЕДНО!
Травмите са основният фактор за възникване и развитие на отомикозата (микоза в ухото). Колкото и да ви изглежда невероятно, микоза на външното ухо се развива не върху мръсни, а върху прекалено усърдно почистени уши.
При вкарване по-навътре на клечките за уши, кожата на външния слухов проход лесно се травмира и се вкарва инфекцията. Това е излишно, както виждате. Защото ухото само се прочиства и е достатъчно само външно изчистване.
Почти е невъзможно гъбичките да се прехвърлят от един на друг орган. Микозата на стъпалата например не може да се прехвърли на краката, на носа или на ушите. Обаче има значение това, че предразположеността към гъбични инфекции прави всеки човешки орган уязвим за нахлуване на вредните микроорганизми. Ето защо навреме лекувайте млечницата и другите микози.
МИКОЗАТА В НОСА МОЖЕ ДА СЕ СБЪРКА СЪС СИНУЗИТ
Симптомите, които възникват при микоза в носа, много приличат на тези при синузит - обилно отделяне на секрети, запушен нос, главоболие. И все пак те се различават. Ето по какво:
Първо, при микоза носът е постоянно запушен, а секретите не са постоянни. Те са пристъпообразни, но много обилни и цветът им е различен, защото зависи от разновидността на гъбичките.
Ако носът е засегнат от гъбичките кандида, секретите напомнят извара. Между другото това е най-разпространената инфекция.
ПРАВИЛА ЗА ЗДРАВИ УШИ
1.
Съществува мнението, че колкото по-често и дълбоко се чистят ушите, толкова по-добре. Това е заблуда. Здравите уши се прочистват сами, а ушната кал спомага за размножаване на “добрите” бактерии и защитава от проникване на инфекции. Достатъчно е да ги чистите само след къпане.
2. Веднъж на 10 дни си провеждайте “генерално почистване”, за да отделите излишната ушна кал.
За тази цел си има специални капки, които я разреждат. Използвайте ги, след което много внимателно изтривайте ушния проход с памучно тампонче.
3. Когато сте хремави, добре издухвайте носа си. Ако смъркате навътре, може да настъпи инфектиране от слузта и да си докарате отит. Затова отделно издухвайте всяка ноздра.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ИЗСЛЕДВАЙТЕ ЗА ГЪБИЧКИ ПРЕДИ ОПЕРАЦИЯ НА УХОТО
Още един важен момент за страдащите от отит. При най-разпространения отит болният може да се подложи на операция и тя да бъде ефикасна. Но ако се оперира човек с отомикоза, болестта ще премине в хронична форма и може да предизвика влошаване на слуха почти до оглушаване.
Затова преди операция е задължително да се направи изследване за наличие на гъбична инфекция.
И след операцията пак може да възникне микоза. Самата следоперационна травма плюс последващият прием на антибиотици са отлична среда за развитие на отомикоза.
Често тази болест се развива и при хора по време на почивка. Честите потапяния във водата, било то в морето или басейна, горещините, които предизвикват обилно изпотяване, както и рязката смяна на климата отслабват имунитета. Това от своя страна помага на гъбичките да се размножават.

Коментари