Публикация

Майчин дом - рекордьор по новородени за 2014 г. (ВИДЕО)

Призът "златни ръце" на благодарните родилки бе присъден на проф. Асен Николов, на проф. Боряна Слънчева и главната акушерка Борислава Жекова


"Въпреки продължаващата тенденция за намаляване на раждаемостта, в университетската болница „Майчин дом” през миналата година се родиха най-много деца не само за София, но и за цялата страна. От общо София 15 571 родени в София нашите бебета са 4133 или близо 27%, което е своебразен рекорд за болницата през последните 15 години". Това обяви шефът на болницата проф. Виктор Златков на тържествената церемония на Бабинден. 

От 2012 г. болницата е неизменно на първо място по броя на ражданията в страната и трайно е над 4000. Според Златков това показва, че държавата и обществото са направили добър избор за инвестиции в една качествена медицинска услуга. През 2014 г.  болницата приключила без дългове и без просрочени задължения.

За седма поредна година бе спазена традицията „Златни ръце”. Професионалистите в родилната помощ направиха равносметка, а пациентите им изказват своята благодарят и признание за проявените грижи и всеотдайност. Тази година носителите на престижното звание станаха проф. Асен Николов, проф. Боряна Слънчева и главната акушерка Борислава Жекова

Проф. Асен Николов акушер - гинеколог с 35 г. стаж, като 27 от тях са  в Майчин дом. Днес той ръководи  Родилната клиника. Оглавява Стационарния блок и Катедрата по акушерство и гинекология на Медицински Факултет към Медицински университет София. Хиляди са проплакалите бебета в неговите ръце и усмихнатите и щастливи лица на техните майки. 

Проф. Боряна Слънчева е е не само обичан лекар, но и щастлив човек, както тя самата неведнъж споделя, защото упражнавя професия, за която е мечетала още в студенските си години. Стотици са спасените от проф. Слънчева и ръководеният от нея екип на клиниката по неонатология недоносени бебета.... най-малкото спасено бебе тежи само 450 грама - момченце, родено в 24-ата гестационна седмица - в края на шестия месец. Проф. Слънчева е и национален консултант по неонатология.

Главната акушерка Борислава Жекова се грижи за всичко. Пациентите и колегите я смятат за жена с огромно сърце, отдадена на професията и пациентките.

Коментари