Публикация

Вътрематочната спирала заслужава специално внимание

Все повече съвременни жени се отказват от противозачатъчното хапче и търсят друг вариант за контрацепция.


Според анкета, направена през 2013 година от Американския колеж по акушерство и гинекология, лекарите са 3 пъти по-склонни да използват спиралите като метод за контрол на раждаемостта, пред който и да е друг метод. Поради тази причина все повече ги препоръчват на своите пациентки.

Организацията за семейно планиране отчита 75% скок в употребата на спиралите от 2008 до 2012 година. „Има изключително висок интерес към вътрематочните спирали през последните 5 години.“ споделя Стефани Тиъл, професор по акушерство и гинекология в университета в Колорадо.

Въпреки няколко неудачи в миналото, наскоро спиралите бяха препоръчани от Американската педиатрична академия за употреба дори при подрастващи момичета, по още един начин доказва високата им степен на безопасност. Рискът от забременяване е по-малко от 1% в сравнение с хапчето, където рискът е около 9%. Липсва всекидневният прием, както и странични ефекти като промени в настроението или увеличаване на теглото, с които се свързва хапчето.

Процесът на поставяне на спиралата е бърз и повечето жени го определят като сравним с процедурата по вземането на проба за цитонамазка. Спиралите представляват малки Т-образни устройства, които след поставяне може да действат от 3 до 10 години, в зависимост от вида. Хормоналните спирали отделят хормона прогестин. Нехормоналните спирали притежават медна нишка, която може и да е от сплав на мед и благороден метал-злато или сребро. Последните се характеризират с по-голяма устойчивост и малко странични ефекти.

Гинеколожката Лана Селитски препоръчва медните спирали, на жени, които са имали проблеми с хормоналните лекарства. „Много пациентки се оплакват, че хормоните буквално ги подлудяват.“ – казва Селитски. Тя препоръчва нехормоналните спирали за жени, преборили рака на гърдата и на жени, които не могат да използват хормонална контраценция (поради диабет, тромбоза, при кърмещи жени).

Основните притеснения на гинеколозите по отношение използването на спирали е рискът от инфекция. Този риск е сведен до минимум при спиралите с благороден метал - злато или сребро.Повече за тези спирали прочетете на http://www.spirala.biz/

Коментари

Митовете по отношение на спиралите са доста и спират много жени да вземат това решение. С кои погрешни вярвания се сблъсквате най-често?