Публикация

В МБАЛ „Св. Пантелеймон“ спасиха дядо с огромен тумор на врата

В МБАЛ „Св. Пантелеймон“ спасиха дядо с огромен тумор на врата

Лицево-челюстни хирурзи от МБАЛ „Св. Пантелеймон“ изрязаха половината шия на 75-годишен болен от Кърджалийското село Горно Кирково, за да го спасят от тежък тумор.


Операцията е една от най-големите в областта на лицево-челюстната хирургия, каза началникът на отделението в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ доц. Славчо Димитров. Тя е и доста тежка, защото тази част на главата е изключително добре кръвоснабдена.

Туморът се появил от лявата страна на врата на пациента преди повече от 20 години. При прегледите се установило, че е доброкачествен. Тогава всички го съветвали да не го пипа, защото всяка интервенция само може да влоши положението му, образуванието може да се изроди в злокачествено и да завърши фатално за него. Пациентът се вслушал в съветите на докторите. Преди около 5-6 месеца обаче туморът, който сериозно нараснал, започнал и да кърви обилно. Дядото тръгнал отново по болници, но всички отново го съветват да не се оперира, защото е рисково.

До нашето отделение стигнали децата му, които прочели в интернет, че тук се лекуват и по-трудни случаи, че завеждащият доц. Славчо Димитров е един от утвърдените у нас специалисти в областта на лицево-челюстната хирургия и доведоха дядото, разказаха хирурзи.

Наложи се да направи дълга подготовка за интервенцията, защото болният беше развил анемия от постоянната загуба на кръв, освен това страда от сърдечно-съдово заболяване и левкемия, заяви доц. Димитров. При изследванията се доказало, че туморът се е изродил в злокачествен, което окончателно довело до категоричното решение, че въпреки рисковете, пациентът ще бъде опериран. Преди да вляза операционната, се помолих в параклиса на болницата всичко да мине добре, с усмивка сподели се доцентът.

Радикалната шийна дисекция продължила около 3 часа. След нея болният бил настанен в реанимацията, където е стабилизиран. Седмица по-късно се върнал при близките в дома си.

Този случай приключи добре, но моята препоръка към пациентите е, когато открият и най-малкото образувание в областта на лицето и шията, да търсят веднага консултация със специалист, каза доц. Димитров.

Коментари