Публикация

9 храни, които подобряват паметта и мисленето

Продуктите, които ежедневно консумираме, могат не само да подобрят физическото състояние на организма, но и благотворно да повлияят върху функциите на мозъка.


Храни, които подобряват паметта и мисленето

Някои храни направо творят чудеса. След тяхната употреба ние ставаме по-концентрирани, внимателни и съобразителни.

Учените отдавна доказаха, че орехите подобряват паметта. След проведен експеримент е установено, че само 13 грама орехи на ден значително подобряват когнитивните способности на възрастните хора и повишават активността на мозъка.

Черните боровинки не само подобряват паметта, но и са способни да върнат процеса на нейната загуба. Резултати от изследване, публикувани в списание Neuroscience, показват, че след ежедневната употреба на черни боровинки е бил преустановен процесът на увреждане на нервните клетки при лабораторни мишки. Констатирано е още подобрение на кратковременната памет, равновесието и координацията.

Привържениците на здравословното хранене отдавна знаят за ползата от рибеното масло. То съдържа безценните омега-3 мастни киселини. Последни проучвания установиха, че мазните риби като сьомгата укрепват функциите на мозъка и активират дейността му.

Авокадото е най-мазният растителен продукт. То съдържа изключително полезните ненаситени мазнини, които помагат на клетъчните мембрани на мозъка да останат гъвкави. Мононенаситените мастни киселини в авокадото обезпечават защитата на нервните клетки на главния мозък.

За нормалната дейност на мозъка, както и на другите органи, е необходим постоянен приток на енергия. Концентрацията, активността на мозъка и бързите реакции до голяма степен зависят от постъпването на глюкоза в организма. Затова специалистите съветват да вкараме в менюто си пълнозърнести храни с нисък гликемичен индекс. Те осигуряват постъпването на глюкозата в кръвта бавно, но стабилно. Други източници на глюкоза като белия ориз и макаронените изделия принуждават организма да изработи мощна доза инсулин. Енергийното ниво достига своя пик, но скоро рязко спада. След такива колебания мозъкът се чувства слаб и изтощен.

Броколите са източник на две важни хранителни вещества, които помагат на мозъка да повиши роботоспособността си. Витамин К укрепва когнитивните способности, а холинът (витамин В4) отдавна има славата на елемент, подобряващ паметта.

Черният шоколад печели все повече овации от учените. Вече категорично е доказано, че какаото помага да се развива речта и когнитивните функции при възрастните хора. Ежедневната порция от черен шоколад влияе изключително благотворно върху мозъка. Ако ви предстои изпит или някое мероприятие, което изисква активна работа на мозъка, не забравяйте да хапнете парче черен шоколад. Според специалистите шансовете ви за по-висока оценка значително нарастват. В шоколада се съдържа и прочутият хормон на щастието, който повдига настроението и гони депресията. (ЖД)

Коментари