Публикация

Специалистът: Умереното движение забавя износването на ставите

Дегенеративните заболявания на опорно-двигателния апарат зачестяват все повече, което се обяснява с увеличената продължителност на живота, а за статистиката имат значение и все по-усъвършенстваните диагностични възможности и все по-съвременните лечебни подходи.


Д-р Петко ПЕЙНЕШКИ, ортопед-травматолог в МЦ „Младост“

Най-податливи на възрастовите дегенеративни промени са тазобедрените, коленните стави, както и ставите на гръбначния стълб. Оплакванията от възрастовите изменения в ставите започват обикновено над 50 години. При жените това има пряка връзка и с хормоналните промени, характерни за менопаузата, а наличието и на остеопороза усложнява проблема. Първите симптоми са болка в засегнатата става, оток, ограничаване на движенията, затопляне на ставата и ако не се вземат мерки, проблемът се задълбочава и се стига до увреждане на ставния хрущял. При поява на болка и оток не бива консултацията със специалист да се отлага много. Трябва да се знае, че невинаги двата симптома вървят заедно – може да има болка без оток и оток, без да се усеща болка. Но при всички случаи се наблюдава постепенно ограничаване на движенията на ставата.

Как може да се отложат във времето тези увреди? За превенция и профилактика на дегенеративните заболявания се препоръчва на първо място правилен режим на живот – което включва редовна двигателна активност, балансирано хранене, въздържане от прекомерни, тежки физически натоварвания. Трябва да се има предвид, че наследствеността има също голяма роля при дегенеративните ставни заболявания. Специално внимание обръщаме на намаляване на наднорменото тегло, тъй като то е безспорно силно обременяващо и преждевременно износващо ставите. Като важна част от профилактиката в последните години широко се използват и препарати, създадени специално за тази цел – т.нар. хондропротектори. Тъй като ставният хрущял няма собствено кръвоснабдяване, хондропротекторите го подхранват, достигайки ставната течност. Така, освен че хранят хрущяла, те забавят неговото износване благодарение на специалните си съставки.

На нашия пазар има голямо предлагане на хондропротектори. Аз бих препоръчал още при поява на начални оплаквания да се приема „Хондросейв“. За максимален ефект е необходимо препаратът да се пие редовно, не по-малко от два-три месеца, да се почива известно време и курсът да продължи отново – и така няколко години. Съдържащите се в този продукт специално подбрани и съчетани съставки влияят благоприятно както локално върху съответната става, върху опорно-двигателния апарат, така и върху целия организъм, благодарение на витамините, микроелементите, които съдържа. Но пак подчертавам - ефектът от хондропротекторите не е незабавен, той идва с натрупването на активните съставки в ставната течност и тогава пациентът усеща облекчаване на симптомите, а процесът на износване на ставата се забавя.

Доказано е, че най-подходящ спорт от гледна точка на опорно-двигателния апарат е плуването, а спортовете, при които се правят много отскоци (баскетбол, волейбол, хандбал и т.н.), са особено натоварващи за ставите. По принцип се препоръчва активно движение от най-ранна възраст като път към съхранение на ставната подвижност. При вече настъпили дегенеративни промени, изразени със симптомите, за които вече стана дума, не бива съответната става да се обездвижва, защото това ще усложни състоянието. В тези случаи специалистът ще предложи най-подходящия вид физическа активност или комплекс от упражнения, съобразени и с общото здравословно състояние на пациента. По принцип препоръчваме редовно, по-енергично ходене пеша. Хората трябва да знаят, че когато меките тъкани около дадена става са здрави и еластични, те осигуряват по-голям обем на движение и като цяло подобряват кръвоснабдяването в дадената област. Тоест добрият мускулен тонус е важно условие за здравето на ставите.

Коментари