Публикация

Инфарктът на червата е по-смъртоносен от сърдечния

Кои са причините и симптомите на заболяването, как се диагностицира и какво е лечението му.


Когато има съмнения за инфаркт на стомаха трябва да се направи ехографско изследване

Няма човек, който да не е чувал за сърдечен или мозъчен удар, но малцина знаят, че червата също могат да бъдат засегнати от хронично или остро нарушение в кръвоснабдяването. Заболяването се нарича мезентериална исхемия, а когато мезентериалната артерия се запуши напълно, става въпрос за мезентериална тромбоза. Острата форма на заболяването протича драматично със силни болки и подуване на корема, гадене и повръщане, бързо влошаване на общото състояние. Понякога преди пълното запушване на артерията, кръвоснабдяваща червата, има предупредителни признаци, но обикновено болестта връхлита като гръм от ясно небе. Най-често са засегнати хората около и над 60 години, а при по-младите заболяването може да се дължи на вроден дефект в коремните кръвоносни съдове.

Причините

На първо място е атеросклерозата на чревните артерии, която е част от генерализиран процес, засягащ целия организъм. Често пациентите имат установена исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест и хронична артериална недостатъчност на долните крайници. Но докато всички тези състояния имат доста добре изразени признаци, в големия процент от случаите чревната исхемия може да протича дълго време без особени симптоми или оплакванията да бъдат обяснявани с други причини. Затова при пациенти с високи нива на LDL (лошия холестерол), на триглицеридите и с установени исхемични промени в други органи трябва целенасочено да се търси и недостатъчност в кръвоснабдяването на червата.

Признаците

Хроничната чревна исхемия най-често протича с болки в корема, които започват 20-40 минути до 1 час след нахранване. Болката може да е дифузна – в целия корем, или да е съсредоточена в горната част и около пъпа. Други признаци са хронична диария или пък запек, гадене и тежест след нахранване, намаляване на теглото, без да е редуциран приемът на храна. Но всички тези признаци могат да възникнат при редица други гастроентерологични проблеми – язва и гастрит, колит, синдром на дразнимото дебело черво и др. Ако настъпи пълно запушване на клон на артерията, кръвоснабдяваща червата, цял участък от тънкото или дебелото черво загива и поради това се развива картината на остър перитонит. В тези случаи единствената помощ е спешната операция, но дори при перфектно извършена хирургическа намеса смъртността остава много висока. Затова е важно заболяването да се установи, преди да е настъпила тромбозата.

Диагностика и лечение

Когато има съмнение за чревна исхемия, първото изследване е ехографско – на коремните органи, плюс доплер на коремните артерии. Ако при това се установят данни за значими нарушения на кръвотока, се прави ангиография. Чрез тънък катетър се прониква през бедрената артерия до разклоненията на аортата, които захранват червата, впръсква се контрастно вещество и така се изобразява реалното състояние на съответните кръвоносни съдове. В модерните сърдечносъдови центрове в момента на установяване на значими стеснения може да се премине към инвазивна намеса с цел да се възстанови нормалният кръвоток. Това може да стане чрез балонна ангиопластика и последващо поставяне на стент, трайно поддържащ артерията отворена. При много тежки стеснения може да се наложи и отворена коремна операция, при която да се извади плака от вътрешността на увредената артерия или да се заобиколи силно стеснен участък чрез байпас. Отворената операция не е лека, но при всички положения, ако тя се налага, е по-добре да бъде извършена, вместо да се стигне до инфаркт на червата и огромен риск от фатален изход.

Профилактика

Тя не е по-различна от общите изисквания за предпазване от инфаркт и инсулт. Пушенето е водещ фактор за увреждането на съдовете, включително и чревните. Трябва да се положат всички усилия холестеролът, кръвната захар и кръвното налягане да бъдат държани във физиологичните норми. Здравословното хранене и всекидневната физическа активност са отлични средства за поддържане на здравето.

Коментари