Публикация

Битката срещу остеопорозата започва от майчината утроба


Петър Галев разговаря с д-р Родина Несторова, ревматолог, за остеопорозата.

Д-р Несторова, по какви признаци човек може да разбере, че развива остеопороза?

В началните стадии заболяването протича без проблеми и болки. Често хората разбират, че са засегнати, едва когато претърпят счупване.

От каква възраст трябва да започнем да се изследваме?

Преди всичко трябва отрано да мислим за костното си здраве. Тази грижа започва от родителите – как се храни бременната жена, спазва ли здравословен начин на живот. След това е важно майката да кърми. В детската възраст и особено в юношеството, храната и двигателният режим трябва да са адекватни, за да си изградим здрава костна система. Между 12 и 17 г. младият човек изгражда сериозна част от костната си маса. Затова е много грешно поведението на момичетата, които често се подлагат на сурови диети точно през този период. Така се лишават от здрава костна система.

Доколко са важни движението и физическите упражнения?

Този фактор е също толкова решаващ, колкото храненето. Защото физическите усилия активират клетките, които изграждат костна маса, а обездвижването активира процесите на разграждане на костите.

Все пак, коя е най-рисковата възраст?

За жените – над 50 г., след менопаузата.

Заболяването сякаш не се свързва с мъжете...

Това е много погрешно. Просто мъжете, поради хормоналните си дадености, по-късно започват да развиват остеопороза. Костната маса на човека е в най-добро състояние между 25- и 30-годишна възраст. Ако се изразя образно – костната система е една банка, в която на младини влагаме костно вещество, което след това теглим дълги години. Затова е много важно през първите десетилетия да сме направили сериозни вложения. Мъжете са малко по-облагодетелствани, защото пиковата им костна маса на младини е по-голяма от тази на жените. Освен това андропаузата при тях е по-късна в сравнение с менопаузата при жените.

Как и къде трябва да се преглеждаме за остеопороза?

Семейните лекари знаят при какви специалисти да изпращат пациентите – ревматолози, ендокринолози, гинеколози и ортопеди. На 21 ноември специалистите по остеопороза и остеоартроза ще обсъдят в София най-новите методи за диагностика и лечение. Всички лични лекари могат да присъстват и да се запознаят подробно с новостите при тези заболявания. У нас вече има 58 центъра по остеопороза и те работят с НЗОК. За съжаление самите специфични изследвания, които установяват костната плътност, все още не се покриват от касата. Има и кръвни маркери за остеопороза, които се изследват по преценка на специалистите.

Как се лекува остеопорозата?

В България са достъпни методите, които се прилагат и в най-развитите страни. От тази година НЗОК реимбурсира известна част от цената на медикаментите, които са сравнително скъпи. Има и програми на фармацевтичните фирми, така че лечение със съвременен медикамент излиза между 30 и 90 лв. месечно. Но то трябва да продължи поне 3 години.

Късно ли е лечението да започне, когато има фрактура?

Напротив, тогава то е задължително, за да не се стигне до т.нар. каскадни фрактури – счупвания на предмишниците, на прешлените и на бедрените шийки. Защото счупеното бедро при възрастните хора често е фатално.

Коментари