Публикация

Диети и хранителни добавки увреждат нервите и сърцето отрано. 40 на сто от децата са с хипертония!

В следващите редове Ви представяме интервю с нашия детски кардиолог- Д-р Демирев - завеждащ сектор детска кардиология в болница "Здравето". Разглеждаме въпроса с хипертонията при децата; мерки, които е добре да се вземат отрано и още полезни съвети и факти четете по-надолу.


Има различни статистики, но през последните години се оказва, че от хипертония страдат около 40% от децата - доста висок процент. Като в тази група не влизат децата, които имат високо кръвно налягане вследствие на някакво друго заболяване. Говорим за т. нар. първична хипертония. В крайна сметка статистиката не е толкова важна. По-важно е, че хипертонията на възрастните все по-често започва от детството. Забелязва се тенденция в развитите държави процентът на заболелите от хипертония деца да е по-висок, което се дължи на наднорменото им тегло. Това си е чиста епидемия на ХXI век. А трябва да се знае, че трайното повишаване на кръвното налягане е рисков фактор за възникване на инфаркт, инсулт, периферна съдова болест, бъбречни увреждания и други заболявания на по-късен етап.

- Наднорменото тегло ли е основната причина все повече деца да страдат от хипертония?
- Не само. Има много други причини. Навлизането на новите технологии предизвиква т. нар. компютърна невроза на централната нервна система. Малките деца и подрастващите стоят часове наред пред компютъра без никакви стремежи да заместват технологиите със спорт, разходки или почивки. Напротив. Междувременно консумират всякакви стимуланти, за да бъдат в кондиция. Имам пациенти, които си признават, че стоят на компютъра по 17-18 часа на ден. При тях дневният режим се състои от ядене, учебни занимания и малко сън, за да имат достатъчно време за компютърни игри. Новите технологии трябва да се използват, но винаги с мярка. Продължителното стоене в интернет води до сърцебиене, главоболие, премрежен поглед, синдром на сухото око и още много проблеми. Никотинът също влияе на кръвното, а за съжаление в наши дни възрастта на запалване на първата цигара пада все по-ниско. Знаем, че пушенето е вредно за всички ни, но специално подрастващите са по-рискова група от възрастните, тъй като все още са в процес на развитие. Мисля, че трябва всички ние - родители, учители, лекари, да повтаряме на децата колко вредно е пушенето при всяка удобна възможност, нищо че го знаят.

- Кои са първите симптоми на заболяването и за какво трябва да следят родителите?
- Всъщност от най-голямо значение е какъв е начинът на живот на едно дете. Може в много ранна възраст да имаш повишено кръвно налягане, което да не бъде забелязано, докато не бъде измерено случайно по някаква причина. Обикновено при контингента деца, които идват със случайно измерено високо кръвно, симптомите са внезапно появило се главоболие, безпричинно кръвотечение от носа, отпадналост и нежелание за никакви физически дейности, понякога гадене и позиви за повръщане, трудно заспиване вечер и трудно събуждане сутрин. За щастие в детската възраст високото кръвно налягане е по-скоро инцидентно, под формата на кризисно повишаване. По-често стойностите му са нестабилни - ту високо, ту ниско. Когато обаче хипертонията е вторична, тоест резултат от някакво друго заболяване, тогава вече са налице симптомите на основното заболяване.

- Какви са методите за лечение и може ли да бъде възстановено напълно нормалното кръвно налягане, ако проблемът бъде открит навреме?
- Само по себе си трайно повишеното артериално налягане не може да бъде лекувано. Когато веднъж тази реакция е настъпила, се наблюдават и изменения в някои органи. Но при всички случаи в съвременни условия заболяването може да бъде контролирано. Има достатъчно методи и медикаменти, включително дори и оперативни намеси, които прекратяват трайно високото кръвно. В повечето случаи се контролира, за да се приближи до т. нар. приемливи стойности, които в различните възрасти и при различни състояния се променят. Начинът на лечение много зависи и от причините за повишаване на кръвното налягане. Ако имаме случай с наднормено тегло, ще целим отслабване. Ако пък е някакво заболяване, ще предпишем медикаменти и режим. В крайна сметка само вторична хипертония с установена причина може да бъде излекувана напълно. В другите случаи, които са около 90%, само се контролира, не може да бъде излекувана завинаги.

- Какви са приетите стойности за нормално кръвно налягане при децата?
- Съвременната кардиология разполага с много стриктно изработени таблици, в които според тегло, ръст, възраст и други фактори се изчисляват нормалните стойности. Но то не е много удобно за практиката. Използват се най-вече стойности, които практическата медицина е наизустила. Например всички специалисти знаят, че от раждането до първата година средните стойности на кръвното в покой са около 90 за горна и 50-60 за долна граница. Докъм четвъртата година горната граница може да се повиши до 100. Към 11-годишна възраст към 110/70 и после следват прицелните стойности за възрастните - 120/80.

- Споменахте режим, който е част от медикаментозното лечение. Какъв режим по-точно?
- Режимът е много елементарен. Трябва да се редуват натоварване с почивка и сънят да бъде достатъчен. Често срещано при подрастващите е сънят да продължава по 13-14 часа, особено по време на ваканциите. В това няма нищо лошо, тъй като той е генератор на зареждане на цялото тяло, особено на мозъка. Хубаво е и да се намира време за спорт, дори и да е малко, защото спортът разтоварва и зарежда. В никакъв случаи обаче не трябва родителите да пренатоварват децата си с тренировки и да ги принуждават против волята им. Вместо до разпускане тези действия ще имат обратен ефект.

- А относно храненето?
- Храненето е страшен проблем за подрастващите. Първо, защото създаването на хранителните навици още от ранна възраст е изключително изкривено. За бабите и дядовците наличието на едно дебеличко дете е признак на добро здраве, което не е вярно. Второ, за съжаление българското училище така и не успя да реши проблема с храненето в училищата. Децата, които разполагат с джобни, продължават да ядат "боклуците" на съвременната хранителна индустрия. За тези с наднормено тегло и повишено артериално налягане се изготвя хранителен режим, който изключва всякакви такива вредни и тестени храни.
Момчетата в тийнейджърска възраст често приемат различни хранителни добавки и стимуланти, за да трупат мускулна маса. Момичетата пък се подлагат на мъчително гладуване, за да са слаби и стройни. Как всичко това се отразява на артериалното налягане. Всички знаем, че понякога спортните постижения и успехите се дължат не само на упорита тренировка и труд, но и на някои допълнителни химически въздействия на т.нар. стимуланти или допинги. Всички тези вещества не влияят добре, защото това са стимуланти на сърдечносъдовата дейност, на кръвотворенето и на централната нервна система. При продължително приемане може да се стигне до нестабилно или високо артериално налягане. Затова аз винаги съветвам спортистите в тази възраст много внимателно да посягат към каквито и да било добавки, включително най-разпространените аминокиселини. Диетите и гладуването също влияят на артериалното налягане, но с обратен знак - водят до понижаване. Гладът е враг на здравето, освен това и не помага за отслабване.

- Може ли високото кръвно да се предаде по наследство?
- Около 90% от първичната хипертония е наследствена. Преди години имаше много добра профилактика на артериалната хипертония с редовно измерване на налягането, но днес за жалост не е така. Има и много случаи, при които повишеното кръвно налягане по време на бременността по една или друга причина се предава след това на бебето, но това не е задължително. Хипертонията при децата е също толкова опасна, колкото при възрастните. Дори и да не може да бъде излекувана напълно, има начин да бъде повлияна и е състояние, което не трябва да се подминава с лека ръка. Съветвам родителите да следят децата си, особено ако в семейството има случаи на високо кръвно.

Коментари