Публикация

Ренална денервация - метод, даващ революционен шанс за регулиране на кръвното налягане

Методът е рутинен за екипа на кардиоцентър „Понтика” и ако някой от лекарите на болницата ви предложи след преглед ренална денервация - не се страхувайте, а бъдете щастливи, че имате шанса да се излекувате от тежката хипертония. - казва д-р Контева, инвазивен кардиолог и управител на „Понтика”


В кардиоцентър „Понтика” посрещнаха 40-я пациент, на който бе приложен методът за ренална денервация. Тази процедура дава шанс за пациентите с резистентна хипертония да регулират артериалното си налягане трайно още след първите 24 часа. Тежките усложнения, вследствие високото кръвно - дисекация на аортата, мозъчен инсулт, друг периферен или коронарен съдов инцидент, могат трайно да инвалидизират пациента на момента. Няма друго такова хронично заболяване като високото кръвно, освен диабета, което да причинява такива тежки последствия, казва д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог и управител на „Понтика”.

Освен това пиенето на 5-6 медикамента при високо кръвно и тяхната дозировка затормозява такива болни. Хапчетата имат някакъв предел и след него остават други методи за лечение на заболяването, един от най-модерните и ефикасните е симпатикусовата денервация. От гледна точка на фармако-икономически ефект тази еднократна процедура спестява сериозни средства, които във времето се изразходват за скъпоструващи медикаменти.

При 10-15 % от хипертониците медикаментозната терапия не дава необходимите резултати и контролът на болестта не е добър. След ренална денервация може да се разчита на около 33 мм спадане на горната граница на артериалното налягане и на около 11 – за долната граница. Това е един сериозен резултат от гледна точка на запазването му във времето.

Единственият апарат в България - електрод с четири точки за едновременно третиране на рецепторите в бъбречните артерии е в кардио център Понтика. Досегашните електроди третираха само една точка. С този електрод се избягва травматизмът при пациентите, те са обезболени, не усещат болка, няма я субективната преценка на лекаря - всичко се извършва автоматично, методът е много по-бърз от останалите, а положителните резултати са още на следващия ден.

Повечето от пациентите , преминали това лечение, са били години наред с артериално кръвно налягане 220/115, въпреки десетките силни и скъпи лекарства, консултации с кардиолози и специалисти. Това е довело до повечето от тях до различни здравословни проблеми, а честите хипертонични кризи и опасността от сърдечно-съдов инцидент ги е принуждавало викат непрестанно екипите на Спешна помощ.

Процедурата дава действително революционен шанс за много от пациентите с резистентна хипертония да регулират артериалното си налягане трайно още след първия ден. Освен това се оказва, че 99,9% от третираните пациенти носят в себе си бомба- силно стеснени бъбречни артерии, които са пред запушване. - казва д-р Контева. Много от тези пациенти не осъзнават, че освен симпатикусова /вегетативна/ нервна система, наследственост, начин на живот, възраст, високото кръвно се дължи на органично стеснение на самите бъбречни артерии. Или по-просто казано - изследваме сърцето, кръвоносните съдове, а спасяваме бъбреци, защото едно запушване на артерията води до хемодиализа.

Много често ни се налага да правим комбинирана процедура - ренална денервация и стентиране.Така че съветвам хората, които имат високо кръвно налягане да не неглижират проблема и се подложат на един цялостен преглед, за да действаме превантивно, а не след като се преобърне колата - съветва д-р Контева.

Методът е рутинен за екипа на „Понтика” и ако някой от лекарите на болницата ви предложи след преглед ренална денервация - не се страхувайте, а бъдете щастливи, че имате шанса да се излекувате от тежката хипертония.- подчертава тя.

Хипертонията е сериозно разпространена в страната ни, а при 10-15 % от хипертониците медикаментозната терапия не дава необходимите резултати и контролът на болестта не е добър. Каквито и медикаменти да се дават на такива пациенти, включително в много високи дози и от различни класове, кръвното им налягане остава високо, което повишава сърдечно-съдовия риск.

От две години в страната ни се прилага методът на ренална денервация с отлични резултати при пациенти с резистентна хипертония.

Кардио център Понтика е болницата, която впечатлява с подготовката и квалификацията на екипа си. „Винаги идвам с удоволствие тук, защото това са лекари и специалисти, които са отдадени на професията и пациентите си и са в непрестанен стремеж да се усъвършенстват в името на здравето на хората, които са им поверили живота си”- казва представителят на фирмата производител на апарата за ренална денервация „Сент Джуд”, белгийският специалист Дирк Трушоу.

Фирмата продължава своето сътрудничество с „Понтика” и с д-р Контева, защото болницата покрива всички високи критерии за професионализъм и компетентност на производителя.

Коментари