Публикация

Барокамера последно поколение вече и в Бургас

„ Лайф Хоспитал” - Бургас предлага най- новото и модерно лечение и тонизиране на организма с хипербална оксигенация. Барокамерата е нова, последно поколение, произведена по американски лиценз и е единствена по рода си в югоизточна България.


В Бургас вече се използва един от най-новите методи на лечение на различни заболявания – хипербарна оксигенация или третиране на организма с кислород под налягане, което се извършва в специална лечебна барокамера в „Лайф Хоспитал”. Лечението се провежда, както с кислород, така и с въздух под налягане. Барокамерата е нова, последно поколение, произведена по американски лиценз и е единствена по рода си в югоизточна България.

В основата на лечението e залегнало значителното повишаване на кислородния капацитет на органите и тъканите в човешкото тяло. Д-р Христов от „Лайф Хоспитал” обяснява, че така организмът се задоволява изцяло с кислород, което съществено подобрява проникването на този жизнено необходим газ до всички клетки дори и при нисък брой на червените кръвни телца в кръвта. Така се стига и до няколко важни физиологични ефекта, които позволяват хипербарната оксигенация да се прилага както при болни, така и при здрави хора с цел профилактика.

Биоенергичният ефект се постига с нормализиране на енергийния баланс на тялото, а стимулиращ ефект – с регулиране на функционалната и метаболитна активност на организма. Възстановителният ефект представлява активиране на биосинтетичните и репаративни /възстановителни/ процеси. Детоксичният ефект предпазва от образуване на токсични метаболити и активиране на разрушението им, а при имунокоригиращ ефект се стимулира активността на имунната система. Също така има и фармакодинамичен ефект като се усилва действието на диуретици, антиаритмични, антибактериални и цитостатични средства, както и снижение на активността на хипотензивни и наркотични средства. Вазомоторният ефект се получава с подобряване на мозъчния кръвоток в зоните на поражение /при инсулт/, както и снижение на черепно-мозъчното налягане. При деблокиращия ефект се деблокират инактивираният хемоглобин, миоглобин и редица чернодробни ензими. Създава се и определен кислороден резерв на организма.

При здрави хора хипербарната оксигенация се препоръчва за подобряване на имунния, хормонален и метаболитен статус при хора с нормална физическа активност, както и за подобряване тургора и кръвообращението на кожата на хора без тежки дерматологични заболявания. Много добри резултати се получават и при спортисти, подготвящи се за състезания, изискващи висока консумация на кислород, както и провеждане на по–добър и пълноценен възстановителен период. За да бъде успешна хипербарната оксигенация се препоръчват минимум 5-7 броя сеанси. Времетраенето на един сеанс е 40 минути, а цената му е 60 лв. В сеанса са включени 5 минути покачване на налягането, 30 минути престой при постоянно налягане от 2 АТА и 5 мин. намаляване на налягането.

Редица заболявания се влияят от лечение с кислород под налягане, най-вече трудно зарастващи рани, некротични инфекции на меките тъкани, състояния след фрактури на крайници, състояние след мозъчен инсулт, състояние след инфаркт на миокарда, мигрена, неврити (особено на слуховия нерв), злоупотреба с алкохол и наркотични вещества, анемични състояния, хронични хепатити, травматични исхемични увреди на крайници (кръш синдром, компартимент синдром), състояния след изгаряния, газова гангрена, остеомиелит, множествена склероза, декомпресионна болест, инциденти при воден спорт, отравяния с въглероден окис и цианиди. Препоръчителният брой сеанси е 10, като цената за един сеанс в такъв случай е 80 лв. Времетраенето е 60 минути, което включва 5–10 минути покачване на налягането, 40–45 минути престой при постоянно налягане от 2 АТА и 5–10 мин. намаляване на налягането.

От „Лайф Хоспитал” предупреждават, че хипербарна оксигенация не се препоръчва при определени противопоказания, като остри респираторни заболявания (ринит, отит, фарингит, бронхопневмония), туберкулоза и неопластични заболявания.

Коментари