Публикация

Няколко болести се борят за титлата „Тихият убиец“

Кои са най-често срещаните „тихо стъпващи“ рушители на здравето и какво можем да направим, за да ги уловим още до вратата


Кръвното трябва да е между 100-135 за горна и 60-85 за долната граница

Вече и най-незаинтересованите хора разбраха, че не е необходимо да имаш сериозни или дори каквито и да е оплаквания, за да си носител на сериозно, често смъртоносно заболяване. Но вместо човек да изпада в хипохондрия и да го налягат мрачни мисли, най-добре е просто веднъж годишно да си прави профилактични изследвания, които в огромния процент от случаите могат да изключат или да потвърдят наличието на коварна болест, която поне в началните си стадии протича без симптоми. Със сигурност моделът „Болка или друг осезаем телесен проблем – посещение при лекаря“ вече е напълно изчерпан. Модерната медицина залага на съвсем друго поведение. Профилактиката и превенцията не само предотвратяват заболявания и откриват в много ранен стадий все пак настъпилите, но излизат и много по-евтино както на здравната система, така и на пациента.

В следващите редове прочетете кои са най-често срещаните „тихо стъпващи“ рушители на здравето и какво можем да направим, за да ги уловим още до вратата.

  1. Дислипидемия. Това е медицинското наименование на състоянието, при което лошият (LDL) холестерол и/или триглицеридите са високи, а добрият (HDL) е нисък. Не е задължително да сте с наднормено тегло или да се храните с боклуци, за да сте засегнати от това състояние. Вярно е, че основно то се среща при пациенти със затлъстяване, но и слаби хора имат дислипидемия. Ако тя се развива в продължение на много години, както и не дава никакви симптоми, рискът от ранна атеросклероза е много висок. А тя от своя страна води до добре познатите ни инфаркт, инсулт, артериална недостатъчност на долните крайници и още цял списък от проблеми. Не се чудете имате или не проблеми с липидния статус, изследвайте го в лабораторията. Дори и без направление, това струва около 15 лв. При нормален резултат следващото изследване може да е и след 2 години.
  2. Хипертония. Не си мислете, че е задължително да ви боли глава, да ви стяга вратът, да чувствате, че очите ви „ще изхвръкнат от орбитите“, когато стрелката на апарата сочи над 150–160 милиметра живачен стълб. Ако налягането се е покачвало постепенно, с течение на седмици и месеци, организмът привиква и не алармира. Но това не означава, че хипертонията няма да ви навреди. В общия случай кръвното трябва да е между 100–135 за горната и 60–85 за долната граница. Престъпление към собственото здраве е при наличието на точни, евтини и много лесни за използване електронни апарати да не си мерите кръвното просто ей така поне веднъж месечно. Най-добре е сутрин преди ставане от леглото. Но трябва да е с апарат за мишницата, а не за китката, ако сте над 25-30 години. Другите дават големи отклонения при зрели и възрастни хора.
  3. Диабет. Ендокринолозите твърдят, че поне половината от хората, които имат захарна болест, не

    Половината от хората, които имат захарна болест, не подозират за това

     подозират за това. И често попадат директно в спешните отделения в състояние преддиабетна кома. Измерването на кръвната захар на гладно е елементарно и може да се извърши с подръчно апаратче при личния лекар. Стойността трябва да е до 6,2 ммол за литър. Правете тази проба от време на време, тя е включена и в профилактичните изследвания. А ако постоянно сте жадни и отделяте ненормално голямо количество урина, имате сърбежи по цялото тяло и отслабвате, без да ограничавате храненето, отидете на лекар в най-скоро време.

  4. Остеопороза. В ХХI в. е израз на нехайство да разбереш, че имаш остеопороза едва след като попаднеш в спешната ортопедия с фрактура на китка, бедрена шийка или гръбначен прешлен. Вярно е, че остеопорозата не убива за минути или дни както острите съдови инциденти. Но също така е вярно, че в тежките си форми прави живота много тежък и болезнен. Затова, особено ако сте се смалили на ръст през последните години и сте на възраст над 55–60 г., си направете изследване – остеометрия. И не е вярно, че мъжете не боледуват от остеопороза! Преди счупване лечението е много по-ефективно, макар че касата не го покрива 100 процента. Но ако се допусне фрактура, със сигурност разходите ви ще са много по-високи.
Вътрешни болести Кардиология Обща медицина Ортопедия и травматология Социална медицина и здравен мениджмънт Съдова хирургия Диабет Затлъстяване Инфаркт Остеопороза Хипертония / Високо кръвно Дислипидемия Диабет захарна болест Затлъстяване Инфаркт инсулт Остеопороза хипертония лош холестерол профилактика костна плътност симптоми на диабет остеопороза изследване остеометрия нива на кръвна захар кое е нормалното кръвно измерване на кръвно болести без симптоми профилактични изследвания отслабване без причина ранна атеросклероза

Коментари