Публикация

Какво да използваме, за да не ни падат зъбните протези?

С напредването на възрастта се увеличават и проблемите на пациентите свързани със загубата на няколко или всички зъби. На тях им се налага да носят зъбни протези.


В резултат на това нарастват и проблемите свързани с тяхното носене. Първоначалното привикване към новата, дори добре направена протеза, е често дълъг и труден период за много от пациентите. Нужно е време за адаптиране и свикване с тях, тъй като ежедневното им носене много често води до неудобства. Пациентите се оплакват от появата на афти и рани в устата, лош дъх в резултат от задържането на храна под протезите, несигурност при хранене, говорене и смях, породено от чувството, че протезите ще им паднат. Често това се явява причина за разочарование и отказ от носенето на зъбните протези, а последиците имат отражение върху общото здравословно състояние. Променя се видът на лицето, нарушава се нормалното храносмилане и говор, лисата на зъби се отразява и отрицателно на самочувствието на човек.

В днешно време всички тези проблемите са решими благодарение на фиксиращите продукти, налични по аптечнате мрежа. Най-разпространени са кремовете за фиксиране, които могат да се прилагат при суха или мокра повърхност на протезата. Те са със или без вкус, понасят се добре и някои от тях съдържат допълнителни активни вещества като Алое вера. Алоето много добре повлиява заздавителния процес при възпалена лигавица и намалява периода на адаптация към новите протези.

На пазара има и фиксиращи продукти под формата на пудра или фиксиращи подложки. Пудрата за фиксиране се употребява много лесно и удобно като се поръсват върху мокрите повърхности на протезата.Фиксиращите подложки са предназначени за случай, при които е напреднала атрофията на алвеоларния гребен и пациентите чувстват протезите си широки. Употребяват се ежедневно, като се залепят върху протезата.

Фиксиращите продукти карат пациента да се чувства комфортно и пълноценно през целия ден. Изборът на продукт е индивидуален за всеки, тъй като продължителността им на действие се влияе от много фактори. Затова е препоръчителна консултацията със стоматолог.

Коментари