Публикация

Ново лекарство за пациенти с диабет тип 2 на Sanofi влиза в позитивния списък

Комисията по цени и реимбурсиране вписа в Позитивния лекарствен списък ново лекарство, предназначено за пациенти с диабет тип 2 на световния иновационен лидер в здравеопазването Sanofi.


Ликсизенатид е предназначен за лечениеза възрастни пациенти с диабет тип 2 за постигане на гликемичен контрол в комбинация с перорални глюкозопонижаващи лекарствени продукти и/или базален инсулин, когато те заедно с диета и физически упражнения, не осигуряват адекватен гликемичен контрол.

Ликсизенатид намалява нивата на кръвната захар след хранене при диабетно болните пациенти. Проблем, който имат 84% от пациентите с диабет тип 2.* Световни проучвания показват, че именно високото ниво на кръвната захар след хранене е основната причина за смъртност при диабет тип 2. При нейното наличие относителният риск за смъртност е по-висок дори от традиционно приеманите фактори като цигарен дим и високо кръвно налягане.**

„Диабетът е новата глобална пандемия с изключително силно въздействие върху здравните системи по света. Като глобален иновационен лидер Sanofi постоянно инвестира в разработването и предлагането на нови лекарства за хората с диабет. Едновременно с това правим всичко възможно българското население да има достъп до най-иновативните и качествени лекарства.” – сподели Йерон Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално     значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 387 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 млн. Очакванията са, че през 2035 г. техният брой ще достигне 592 млн.*** 

С цел превенция и ранна диагностика Sanofi България организира ежегодно информационната кампания „Открито за диабета”.

*International Diabetes Federation. Diabetes Res ClinPract. 2014 Feb 103 (2): 256-68

**Balkau B. BMJ 1993; 307: 295

*** http://www.idf.org/worlddiabetesday/toolkit/gp/facts-figures

За Sanofi:

Световният лидер в здравеопазването Sanofi разработва и разпространява терапевтични решения, базирани на потребностите на пациентите. Sanofi има съществено участие в системата на здравеопазването със седем ключови платформи: иновативни решения за диабет, човешки ваксини със Sanofi Pasteur, лекарствени средства без рецепта, ветеринарна медицина, редки болести с Genzyme и терапевтични решения за нови пазари. В България Sanofi се стреми да повиши качеството на живот на българите, осигурявайки достъп до иновативни здравни терапии и предлагайки диверсифицирано портфолио от фармацевтични продукти.

Коментари