Публикация

Нашият живот 3 лева и 60 ли струва? ​

Общопрактикуващите лекари масово спестяват обременяването с глюкоза при профилактика на възрастни хора в рисковите за диабет групи. С това армията на болните със скрит диабет се увеличава с всеки изминал ден.


Кръвната захар след хранене или постпрандиалната кръвна казар е тази, която е нарушена при около 84 на сто от диабетиците с диабет тип 2, много от тях имат нормална кръвна захар на гладно. Това е една от сновните причини над 200 хил души у нас да имат диабет и да не знаят това - при профилактичните прегледи джи-пи-та-та пускат в най-добрия случай изследване за кръвна захар на гладно и спестяват 3.60 лв. на касата, и не си правят труда да пуснат обременяване с глюкоза, която показва постпрандиалните нива на кръвната захар. Това е много важен въпрос, по който "Диабет и предиабет" неведнъж е изразявал своето становище.  

Има много лесен въпросник с 10 въпроса, който идентифицира рисковите за диабет групи. Поне при тях, при хората с фамилна обремененост, при хората със затлъстяване и метаболитен синдром, общопрактикуващите лекари трябва задължително да включват и обременяване с глюкоза в профилактичния пакет. Защото не правим кой знае каква услуга на НЗОК, като й спестяваме 3.60 лв., а след това откриваме, че сме диабетици, чак когато започнем да ослепяваме, бъбреците ни не работят като хората, стигнем до ампутация. Нашият живот не струва по-малко от 3.60, нали?

За диабетиците, които вече са диагностицирани пък, ново GLP-1 лекарство има в реимбурсния списък от днес. Новото GLP-1 лекарство за диабет е вече в кошницата на реимбурираните лекарства у нас. С това се подобрява достъпа до съвременно лечение на пациентите със ЗД2 у нас. Лекарството съдържа веществото ликсизенатид и намалява кръвната захар след хранене. Това не е първия такъв продукт у нас, от тази група, но е добре и нашите лекарите да разполагат с пълната гама медикаменти, с които работят колегите им от цяла Европа. Това подобрява достъпа до съвременно лечение на пациентите с ЗД2 у нас.  Една от трите фирми, произвеждащи инсулини, добави наскоро нов медикамент в портфолиото си. Ето че вече той е и реимбурсиран. Какво е по-особеното на тази група медикаменти? GLP-1, произвеждан от L-клетките на илеума (последния дял на тънките черва), стимулира секрецията на инсулин в отговор на постъпилите въглехидрати в организма при хранене. Това често води до високи стойности на кръвната захар след хранене или т.н. постпрандиална кръвна захар. Именно новото лекарство е от групата на GLP-1, то води до намаление на постпрандиалната хипергликемия. При т.н. инкретин-базирана терапия се твърди, че намалението на кръвната захар не повлиява риска от хипогликемия. 

Доказано е, че GLP-1 има мощен ефект  за стимулиране на инсулиновата секреция при наличие на захарен диабет тип 2. GLP-1 по глюкозозависим начин понижава и секрецията на глюкагон от панкреаса, в резултат на това при покачване на кръвната захар GLP-1 стимулира секрецията на инсулин от една страна и потиска тази на глюкагон от друга, което води до нормализиране на гликемията. Когато обаче кръвната захаре  в норма или е ниска, не се освобождава GLP-1, и това е защитен механизъм срещу евентуална хипогликемия.

Коментари