Публикация

Доказаха връзката между пушенето и състарената кожа на лицето

Външният вид на пушачите е по-лош от този на непушачите, твърдят учените. Цигарите увеличават бръчките и отпускат кожата.


Тютюнопушенето състарява кожата и увеличава бръчките

Дали пушачите се различават от въздържателите само по кутията с цигари в джоба и тютюневия аромат около тях? На този въпрос се заели да намерят отговора пластични хирурзи от САЩ. Те се ориентирали към малкото градче Туинсбърг в Охайо с 19 000 жители, известно с близостта си до езерото Ери и музея на рокендрола. Тук обаче от 1976 г. се провежда фестивал на близнаците, които идват от цял свят всяка година, за да участват в събитието. Това бил и поводът специалистите да се ориентират към малкото градче. 

Неотдавна членовете на асоциацията на пластичните хирурзи в Кливланд видяха във фестивала възможност за провеждането на изследователската си дейност. Те решили да направят сравнителен анализ на кожата на лицето на пушачи и непушачи, търсейки признаците на стареенето - бръчки, отпусната кожа, лош тен. Целта на специалистите била да сведат до минимум генетичните различия между доброволците, участващи в експеримента, затова от 2007 до 2010 година избирали двойки близнаци именно на фестивала в Туинсбърг. Еднаквите на вид братя и сестри трябвало да отговарят на едно условие – само единият от тях да е пушач. Ако пък и двамата са подвластни на вредния навик тютюнопушене, единият трябва да е пушил поне пет години по-дълго от другия.

Въоръжени с анкети и съпътствани от професионален фотограф, пластичните хирурзи стартирали изследването си. След три години съвестна работа те представили снимките на близнаците за коментар пред независими експерти с молбата внимателно да разгледат всички промени в чертите на лицата на участниците в експеримента, бръчките, отпуснатата кожа и т.н. Предварително били определени и критериите за оценка.

Резултатите удивили самите автори на изследването. Абсолютно всички членове на журито оценили външния вид на пушещите братя и сестри като по-лош в сравнение с водещите здравословен начин на живот техни роднини. Любителите на цигарите изглеждали по-стари, с торбички под очите, посивяла и безжизнена кожа. Пластичните хирурзи били категорични, че ранното увреждане на влакната на съединителната тъкан около очите се дължи главно на никотина.

В отчета си след края на експеримента пластичните хирурзи отбелязали, че връзката между пушенето и състарения външен вид занимава учените още от 70-те години на миналия век. Тогава било доказано, че броят на бръчките на лицето пряко зависи от броя на изпушените цигари през живота. Но за първи път се прави подобно мащабно изследване, при това с близнаци.

Пластичните хирурзи се постарали да отчетат всички генетични и независещи от цигарите фактори при провеждането на експеримента. Те не отричат, че влияние върху външния вид може да окаже разпределението на мастната тъкан в организма, което има определена роля при формирането на чертите на лицето. Освен това и най-малкото помръдване пред обектива може да предизвика бръчка. Въпреки тези незначителни проблеми, съпътстващи експеримента, толкова вярна идентификация на пушачите от страна на журито отхвърля всякакви съмнения относно влиянието на цигарите върху кожата на лицето. 

Коментари