Публикация

Клиниката по образна диагностика на Александровска – традиции и модерна апаратура (ВИДЕО)

Привлечени от традицията, тук работят някои от най-опитните и квалифицирани специалисти


Клиниката по образна диагностика в Александровска болница е естествен приемник на най-старото рентгеново отделение у нас. Привлечени от традицията, днес тук работят някои от най-опитните и квалифицирани специалисти. С помощта на модерните и съвременни апарати те помагат за поставянето на точна и навременна диагноза при различни заболявания.

Лечебното заведение е първото в страната, което закупува рентгенов апарат. Това става в края на далечната 1902 г. – само няколко години след откриването на рентгеновите лъчи. Повече от век е изминал оттогава, но в Клиниката по образна диагностика продължават традицията да следват модерните тенденции в специалността. В звеното се осъществява цялата гама рентгенови и образни изследвания при заболявания на мускулно-скелетната, храносмилателната, дихателната, отделителната, сърдечно-съдовата, нервната, половата системи и др.

Специалистите в Александровска разполагат с апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, с два скенера за компютърна томография – единият 64-срезов, ангиографска уредба, апаратура за конвенционални рентгеноскопични и рентгенографични изследвания, ултразвукови апарати, мамограф и др.

Звеното е основна база за обучение на Катедрата по образна диагностика към МУ в София. Тя е възлово място в преподаването на специалността, като осъвременява формите на обучение в рамките на следдипломното обучение и специализацията на лекарите. Целта ни е да изградим добри специалисти, които да работят с авангардните технологии, но и да познават основите на специалността, разказва проф. Васил Хаджидеков, началник на Клиниката по образна диагностика.

 

Коментари