Публикация

В „Софиямед“ връщат слуха по нов метод

Безплатни УНГ прегледи в университетската болница


Модерни слухоподобряващи операции се извършват в университетска болница „Софиямед”. Интервенциите се осъществяват с помощта на съвременна и прецизна ендоскопска апаратура, която позволява поставянето на точна и бърза диагноза, лесно локализиране на болестния процес, визуализиране на анатомията на цялата тъпанчева мембрана и детайлно изследване на всички анатомични подробности на тъпанчевата кухина. В това число влизат и онези скрити структури, които не са достъпни за оглед с микроскоп. При извършването на операциите не се налага използването на разрези при тесен или изкривен ушен канал, а периодът на възстановяване е бърз и безболезнен.

„С досега познатите методи на оглед - а именно операционен микроскоп, това беше невъзможно. Предимството на прилаганата техника е в непропускането и отстраняването на допълнителни и съпътстващи заболявания. Използването на ушния ендоскоп за диагностициране на остри и особено на хроничните заболявания на ухото и прилагането на най-съвременни оперативни техники за лечението на тези заболявания, е нов скок в борбата за предотвратяване на тази патология”, коментира д-р Иван Йорданов, завеждащ УНГ отделението в УМБАЛ „Софиямед“.

Ендоскопските операции на ухото по света се извършват от повече от 20 години. Най-често те се прилагат при пациенти със серозни отити, перфорации на тъпънчевата мембрана, включително и тотална такава, уврежданията в слуховата верига (липсва на слухови костици),отосклероза, премахване на полипи от тъпънчевата кухина, лечение на хроничен отит с холестеатом. Посредством новия метод, който се прилага в УМБАЛ „Софиямед“, с помощта на оптики с различен градус се извършва видеодокументиран оглед на всички анатомични структури на иначе невидимата анатомия на средното ухо.

Специалистите от отделението по УНГ заболявания в „Софиямед“ обявяват безплатни профилактични прегледи за пациенти с продължителна загуба на слух, претърпели остри или хронични заболявания на ушите. Консултациите ще се извършват от 23-ти до 25-ти февруари от 12:00 до 14:00ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051!

Коментари