Публикация

За здрав стомах и добро зрение – червено зеле

​Източник: Reuters


Червеното зеле се отличава с характерния си цвят и с горчивия и лютив вкус, което подсказва, че набавя на организма две вещества с противоракови свойства. Червеният пигмент в зеленчука се дължи на флавоноидите, а острият му вкус е следствие на серни вещества.

В допълнение към тях червеното зеле съдържа фибри и различни витамини и минерали, които допринасят за поддържане на цялостното здраве.

Количеството от една чаша нарязано червено зеле съдържа 28 калории, 1 г мазнини и 1 г протеини. Количеството диетични фибри е 2 г, което е 5% от препоръчителния дневен прием за мъжете и 8% за жените.

Неразтворимите фибри, намиращи се в зеленчука, предотвратяват запека и понижават риска от развитие на дивертикулит. Те спомагат и за облекчаването на симптомите, свързани с някои стомашно-чревни нарушения като синдрома на дразнимото черво.

Макар цитрусовите плодове да са най-известните източници на витамин C, червеното зеле също го съдържа в изобилие. В количеството от една чаша от нарязания зеленчук могат да се намерят 56% от препоръчителния дневен прием на важния витамин.

Той се бори с възпаленията и защитава клетките от увреждания. Организмът се нуждае от него и за да формирането на колаген – съединителната тъкан, която укрепва и подкрепя мускулите, кожата, костите и други тъкани в организма.

Витамин C подпомага и имунната система, тъй като стимулира формирането на бели кръвни клетки.

Поради съдържанието на витамин А, червеното зеле е много полезно за зрението. Макар всички форми на витамина да допринасят за здравето на зрението, те имат различни роли. Споменатото вече количество от зеленчука набавя 33% от необходимия дневен прием на витамин А.

Той се „доставя“ под три различни форми: бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Бета-каротинът се преобразува в ретинол – форма на витамин А, която се използва от клетките за улавяне на светлината и преобразуването й в нервни импулси.

Лутеин и зеаксантин функционират като антиоксиданти, които защитават ретината и могат да предотвратят от развитие на макулна дегенарация.

Коментари

Благодаря за иключително интересните и разнородни публикации. С интерес следя вашия профил.

Дима Димитрова
19 фев 2015 14:49

Благодаря за полезната информация, не знаех че червеното зеле има толкова ползи за здравето, ще го включвам по-често в менюто.

ГеоХелт публикуват винаги много интересни информации :)