Публикация

Роботът Да Винчи налага стандарти в урологията (ВИДЕО)

Робот-асистираната радикална простатектомия позволява на пациентите с рак на простатата по-бързо връщане към ежедневните дейности и възстановяване на нормалното уриниране


В отделението по урология в МБАЛ „Доверие” за първи път в България бе осъществена робот-асистирана парциална резекция на бъбрек. Интервенцията бе извършена чрез роботизираната система Да Винчи.

Става дума за частично изрязване на бъбрека, при което се отстранява туморен процес. При този метод функцията на органа се запазва, като същевременно е постигната радикалност, която да гарантира успеха на лечението. Платформата Да Винчи позволява зашиването на бъбрека да става изключително прецизно и за много кратко време. 

Любопитен е фактът, че първоначално роботът е проектиран за нуждите на кардиохирургията. В наши дни обаче модерната апаратура намира най-широко приложение в областта на урологията. През последните години платформата Да Винчи се утвърди като стандарт при лечението на рака на простатата - най-честото онкологично заболяване при мъжете. Вече е научно доказано, че робот-асистираната радикална простатектомия позволява на пациентите по-бързо връщане към ежедневните дейности и възстановяване на нормалното уриниране. Не на последно място, в много по-голяма степен може да се очаква възстановяване на еректилната функция. Кръвозагубата по време на самата операция от рак на простатата е много по-малко, а усложненията след това, много по-редки. 

Коментари

Тихомир Тишев
24 фев 2015 10:51

Операциите минават ли по каса и колко се доплаща?