Публикация

Спортът може да помогне в ранен стадий на диабет и сърдечна недостатъчност

​Активният начин на живот е добра алтернатива на шепата с хапчета, а заниманията със спорт могат да подпомогнат лечението на много сериозни заболявания.


Спортът и физическата активност са терапия за редица заболявания

Спортът и физическата активност са идеална профилактика и терапия при много заболявания - до този извод стигнаха учени след многогодишни изследвания. Въпреки това специалистите са, меко казано, учудени, че техните заключения за ползата от физическите упражнения все още не се взимат на сериозно. Учените обаче не се отчайват и упорстват в опитите си да докажат, че спортът може да бъде идеална превантивна мярка срещу тежки заболявания и да помогне в ранните стадии на диабет, сърдечна недостатъчност и др.

Медици, генетици и биолози от Лондон и Станфордския университет няколко месеца събирали от целия свят, натрупани в продължение на години клинични данни за влиянието на заниманията със спорт върху смъртността. 

След като систематизирали информацията, учените определили четири групи взаимозависимости. 

  • В първата включили ефекта на физическото натоварване върху ранния стадий на диабет, 
  • във втората - влиянието на активния начин на живот върху атеросклерозата на коронарните съдове. 
  • В другите две групи специалистите поставили историята на заболяванията на пациенти, прекарали инсулт или страдащи от сърдечна недостатъчност.                                      

Резултатите от анализа показали, че във всички групи с изключение на захарния диабет, в които пациентите редовно изпълнявали предписаните от лекаря физически упражнения, се наблюдавал съществен прогрес в лечението на заболяването. При хората, които по време на изследването водили активен начин на живот, смъртността била много по-ниска в сравнение с тези, които не се занимавали със спорт.

Учените отишли още по-далече – те съпоставили изводите си за четирите заболявания с ефекта след приема на медикаменти. Резултатите били впечатляващи – всички медицински препарати с изключение на лекарствата за диабет снижавали риска от смърт, колкото и физическата активност. При пациентите, прекарали инсулт, именно физическите упражнения се оказали много добро средство, ускоряващо оздравителния процес. При пациентите със сърдечна недостатъчност обаче все пак лекарствата остават по-добрият вариант.

Въпреки това направеният мащабен анализ на повече от 30 000 пациенти от целия свят за първи път дава основание на медиците да преоценят значението на физическата активност при тежки заболявания.Специалистите призовават учените да обърнат сериозно внимание на възможността за 

взаимодействие между медикаментите, лекуващи определени заболявания, и специално разработени комплекси от физически упражнения. 

Според авторите на последното изследване разработките в тази област ще помогнат на медиците да намерят кардинално нови методи за снижаване на смъртността сред пациентите.

Факт е, че ролята на спорта в профилактиката на много заболявания все още не е добре изучена. В момента специалистите не могат да съставят курс на лечение с помощта на спорта, основан на проверени и точни данни за вида, интензивността и честотата на физическото натоварване за различните пациенти. Справят ли се с тази задача, милиони хора по света ще получат шанс за успешна победа над сериозни заболявания.

Коментари