Поради големия интерес,проявен към ДНК изследванията
Медицинска  лаборатория "ЛИНА"
Медицинска лаборатория "ЛИНА"
Лаборатория
Поради големия интерес,проявен към ДНК изследванията

Поради големия интерес,проявен към ДНК изследванията

ДНК изследванията

Поради големия интерес,проявен към ДНК изследванията, извършвани чрез PCR- полимеразна верижна реакция в МДЛ "Лина", ще ви запознаем с всички ДНК тестове, които извършваме в лабораторията!

Да започнем с HPV вирус!

Високорискови HPV
Човешкият Папиломен Вирус/ HPV/ е един от най-широко разпространените вируси в света. Под названието НРV се обединяват над 100 типа вируси, които се развиват най-вече в кожата и лигавиците. Към тези вируси спадат причинителите на обикновените брадавици по ръцете и на кокошия трън.

Известни са над 40 типа HPV предавани по полов път.Те се заселват в кожата на интимната област и ануса. Могат да се разпространят към влагалището, маточната шийка и ректума.Проявите на.НРV варират от генитални брадавици (наречени „остри кондиломи”) до предракови или ракови промени в засегнатите клетки. В зависимост от способността им да предизвикват рак, типовете НРV се разделят на нискорискови и високорискови. .
Вирусните типове HPV, свързани с висок риск за развитие на рак на шийката на матката се наричат високорискови- 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. Тези типове се откриват при 90 % от случаите на цервикални карциноми .Типове 16 и 18 се приемат за най-високорискови- те причиняват 70 % от раковите промени.
При близо 80% от инфекциите с HPV симптоми липсват. Вирусът живее в кожата и лигавиците, но няма външна изява. Заразените не знаят за своята инфекция и продължават да предават вируса на своите сексуални партньори.
При мъже, инфектирани с високорискови HPV, по правило не се наблюдават клинични последствия. Мъжете основно са преносители на инфекцията. Само при 5 % от инфектираните с високорискови типове HPV може да се развие рак на ануса или на пениса.
При жени, инфектирани с високорисков тип HPV клиничните последици включват цервикални предракови състояния и цервикален рак . Времето между началната HPV инфекция и развитието на цервикален рак обикновено е години.При повечето жени имунната система успява да елиминира HPV в рамките на 1-2 години след заразяването. Средната продължителност на новите инфекции е 8 месеца. В около 20% от случаите наблюдаваме продължително присъствие на HPV и инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване, а напредва, бавно и стъпаловидно от ниско- и високо-степенна цервикална лезия към рак на маточната шийка.
МДЛ "ЛИНА" повече от 2 години използва най- съвременната техника за детекция на HPV- ДНК анализ чрез Real-Time PCR .Чрез този метод се установява наличието на вирусна ДНК в много ниски концентрации и се определя конкретния вирусен тип.
ДНК тестът за HPV има следните приложения:
• като скринингов тест за установяване статуса на пациента. В съвременната диагностика комбинирането на цервикална цитология (цитонамазка) с ДНК тест за доказване присъствието на HPV в маточната шийка, повишава надежността и информативната стойност на профилактичните изследвания. Препоръчва се като рутинно изследване( цитонамазка + ДНК тест) при всички жени над 30 години, поради високият риск от цервикален карцином. При жени по 30 год. се препоръчва при гранични или патологични резултати от цитонамазка
• за оценка на риска от развитие на цервикални неоплазии или рак при съмнителна цитологична находка
• средство за установяване на ефекта от терапията при жени с преинвазивни и инвазивни неоплазии
http://www.lina-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4…
http://www.lina-bg.com/dnahpv-%D0%B3e%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%…
http://www.lina-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4…
http://www.lina-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4…
http://www.lina-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4…

Прикачени файлове

Мнения

20 фев 2015 12:40
Наталия Иванова
20 фев 2015 12:40

Бихте ли обяснили в друга статия и за генетичната съвместимост, която пречи на някои двойки да си имат бебе. Чувала съм, че е възможно, но не се говори много по този въпрос.